Catania patrónája, Szent Ágota segítsen kitartani a nehézségek idején

Kitekintő – 2021. február 12., péntek | 11:57

Zárt ajtók mögött tartották meg február 5-én a szicíliai város védőszentjének ünnepét. Salvatore Gristina érsek mutatott be szentmisét a cataniai székesegyházban. Szent Ágota példáját követve bízzuk az Úrra magunkat – buzdított a főpásztor. A hívek az érsekség Facebook-oldalán és YouTube-csatornáin követhették az élő közvetítést.

Szent Ágota tisztelete legyen töretlen bennünk; kövessük példáját. A mostani járvány idején hagyatkozzunk gyermeki bizalommal Istenre; őt hirdessük magunk körül, munkahelyünkön, környezetünkben. Nehézségek, sőt üldöztetés idején se szakadjunk el Krisztustól. Ebben példaképünk Szent Ágota. Kövessük őt, aki bátorítást jelent minden idők fiatal vértanúi számára – mondta homíliájában Gristina érsek.

Szent Ágota az Úrra bízta magát, aki befogadta őt. Rábízta Catania városát és egyházát, a családokat és minden tisztelőjét, akik bizalommal fohászkodnak hozzá. Nekünk is így kell élnünk. Egyre jobban rá kell hagyatkoznunk az Úrra, hogy feladatot bízzon ránk, és

mindenkihez közel legyünk, különösen a nehéz helyzetben lévőkhöz.

Azokhoz, akik egészségi problémákkal küzdenek, akiknek nincs munkahelyük, akik emberi kapcsolataikban sérültek.

Az ifjú Ágota arra szólít minket, hogy álljunk a fiatalok mellé, akik ma nagyon sok nehézséggel küzdenek, különösképpen a pandémia idején – mondta a főpásztor.

Arra is kitért, hogy az ünnepségek a hagyománynak megfelelően január 24-én kezdődtek Cataniában, melyek a járványügyi helyzethez alkalmazkodva is alkalmat nyújtottak arra, hogy mind közelebbről megismerjék a fiatal vértanú bátor tanúságtételét.

Továbbra is Szent Ágotához fohászkodunk, legyen útitársunk e nehéz próbatétel idején – fogalmazott Salvatore Gristina érsek, kiemelve, hogy bár idén a megszokottól eltérően ünneplik a város védőszentjének liturgikus emléknapját, most újra rábbízzák a betegeket, az egészségügyi dolgozókat, az önkénteseket és a közjó felelőseit.

*

Szülővárosa, a szicíliai Catania Szent Ágota vértanúságának első évfordulóján csodálatos módon megmenekült az Etna kitörésétől: a város lakói a szent sírjáról elhozott lepellel Ágota segítségét kérve vonultak a lávafolyam elé, amely február 5-én megállt, és a vulkán elcsendesedett. Attól kezdve a cataniaiak töretlenül őrizték Szent Ágota emlékezetét, őt hívva segítségül nehézségek idején.

(archív felvétel)

Szent Ágota vértanú szűz tisztelete Szicílián kívül is, az egész Egyházban elterjedt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria