Comastri bíboros: A járvány idején sok ember szívét megváltoztatta a rózsafüzér imádság

Kitekintő – 2020. június 10., szerda | 12:41

A pápa vatikánvárosi helynöke március 11. és május 30. között minden délben élő televíziós közvetítés keretében imádkozta a rózsafüzért a Szent Péter-bazilikában. „Ha úgy hozná az élet, azonnal újrakezdeném” – mondta Angelo Comastri bíboros, aki megrendülten nyilatkozott arról, milyen visszhangja volt kezdeményezésének.

Legalább másfél millió ember követte az élőben közvetített  imádságot. Ezernyi levél érkezett Angelo Comastri bíboroshoz, és még mindig írnak a hálás hívek, akik nap mint nap együtt imádkozták vele a szentolvasót a járvány legsúlyosabb időszakában.

„Ilyen döbbenetes számú hallgatóságot soha nem tudtam volna elképzelni” – mondta el a bíboros. Nyilatkozatából kiderül: egész Olaszországból írtak a hívek; a levelekből kitűnik, milyen óriási igény van az imára, milyen rendkívüli hatással van az emberek életére. És ez nem csak a templomba járókra igaz: az Egyháztól távol állók közül is voltak, akik rendszeresen összegyűltek, hogy részt vegyenek az imádságokban. Egy ateista könnyekben tört ki, térdre borult, és életében először elkezdett imádkozni; egy fiatalember, aki azt kérte, hogy folytassák a rózsafüzér imákat, többször meghatódott imádság közben; egy idősotthonban élő hallgatag asszony újra megtalálta a szavakat az ima hatására.

Ez az erős bevonódás még inkább megerősített abban a meggyőződésben, hogy a gondokat csak úgy tudjuk megoldani, ha megnyílunk a Mindenható előtt. Isten nélkül az élet abszurditás – fogalmazott a Szent Péter-bazilika főpapja. Hozzátette: a kezdeményezés megérintette sok ember életét, jóllehet kizárólag az imán alapult.

„Az ima a legszebb dolog, amit tehetünk ebben az életben, mert összeköt minket az Úrral.”

Sok médiatársaság közvetítette a Vatican Media kamerái által felvett képsorokat. Eredetileg néhány napig tartott volna a rózsafüzér imádság március 11-ét követően, ám hétről hétre folytatódott – a nagyhét kivételével –, egészen május végéig, összesen 66 alkalommal. Sokan kérték, hogy folytatódjon a kezdeményezés. „Ez kicsit nehezebb most, hogy a Szent Péter-bazilikában újra visszaállt a liturgia megszokott rendje, de ha meglesznek hozzá a feltételek, én kész lennék folytatni, amíg csak élek” – fogalmazott Angelo Comastri.

A bíboros május 8-án, a szentolvasó imádkozásakor édesanyjáról beszélt. „Édesanyám egészen addig elkísért, amíg kineveztek loretói érseknek. Soha nem feküdt le addig, amíg haza nem értem. Becsukta az ajtót, és azt mondta nekem: »Jó éjszakát, fiam, az Úr áldjon meg!« Ilyenek az édesanyák. És amikor hiányzik az anya, akkor a gyereke élete keserű, kemény és szomorú lesz.”

Comastri bíboros szerint mindannyian alázatot tanultunk ebben a helyzetben. Rájöttünk, hogy nem vagyunk a világ urai. „Elegendő volt egy vírus, hogy térdre kényszerítse a nyugat fejlett gazdaságát.” Gyakorlati szinten is sok következménnyel járt ez az időszak. „Sokan fölfedezték, milyen jó dolog jót tenni” – utalt a főpap a sok fiatalra, akik lelkesen segítettek az időseknek otthonaikban és a kórházakban.

„Teljesen őszintén elmondhatom, hogy megerősítést kaptam: az emberek a paptól csak segítséget várnak, hogy találkozzanak Jézussal. Ha mást adunk nekik, az átmenetileg elégnek tűnik, de nem oldja meg a problémákat.

Az, ami megváltoztatja az életet, a találkozás Jézussal”

– zárta a Vatikáni Rádiónak adott interjút Angelo Comastri bíboros, a pápa vatikánvárosi helynöke, a Szent Péter-bazilika főpapja.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria