Covid-biztos gyóntatófülkéket alakítottak ki a szöuli székesegyházban

Kitekintő – 2020. november 12., csütörtök | 15:57

A koronavírus-járvány nem foszthatja meg a híveket a szentségektől. Amint arról a Fides hírügynökség november 11-én tájékoztatott, a szöuli katolikus székesegyházban ebből a meggyőződésből kiindulva alakítottak ki olyan gyóntatófülkéket, melyek – a koronavírus elleni óvintézkedéseket betartva – mind a gyóntatónak, mind a bűnbánónak maximális biztonságot nyújtanak.

A Szöul szívében található Myeongdong-székesegyház épületében a gyóntatófülkéket 2020 februárjában a világjárvány miatt bezárták, hiszen a vírus cseppfertőzéssel könnyen terjed zárt térben. Amint arról a főegyházmegye kommunikációs irodája a Fides hírügynökségnek is beszámolt, a szöuli egyház átszervezte a szentgyónással kapcsolatos eljárásrendet és struktúrákat, követve a koronavírus terjedésének megelőzése céljából kiadott közegészségügyi iránymutatásokat, illetve tiszteletben tartva a higiéniai előírásokat.

Az átalakítás után a gyóntatófülkében a pap és a bűnbánó számára fenntartott terek teljesen el vannak választva egymástól, minden fülkébe plexilapot helyeztek el fizikai térelválasztóként, miközben szellőztetőrendszert is beszereltek a vírus levegőben való terjedésének megakadályozására. A szentség kiszolgáltatása után pedig a teljes fülkét fertőtlenítik.

Matthias Young-yup Hur atya, a szöuli főegyházmegye szóvivője a Fides hírügynökségnek úgy fogalmazott, mint mindenütt a világon, a koreai katolikus közösségeknek is rendkívül nehéz időkkel kell szembenézniük a világjárvány okozta válság elhúzódása miatt. A szentségek újbóli kiszolgáltatása része azon törekvéseiknek, hogy lelkipásztori támaszt nyújtsanak a hívek számára. A cél, hogy a krízist lehetőséggé alakítsák.

A gyóntatófülkék megnyitása határozott jele a reménynek, amely lehetővé teszi, hogy túllássanak a válságon, miközben lényegbevágó üzenetet közvetítenek a megkeresztelteknek: a lelki élet gondozása, az Istennel való közvetlen kapcsolat ápolása, a hit táplálása a szentségek által, ezek alkotják a legfontosabb utat, melyen járva Isten kegyelmével legyőzhetjük az élet próbatételeit.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: Wikipédia; Fides

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria