Égi ablak a földre – Újraindulnak a zarándoklatok Lourdes-ba

Kitekintő – 2020. július 13., hétfő | 12:37

A lourdes-i betegszállítók OFTAL elnevezésű szövetsége először augusztusban kísérhet újra a franciaországi Mária-kegyhelyre betegeket és fogyatékkal élőket. A szövetség elnöke, Paolo Angelino atya nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett hónapokig tartó karantén után nagy öröm, hogy augusztusban megindulhat az első nagy szervezett zarándoklat Lourdes-ba. A lourdes-i betegszállítók szövetsége, az OFTAL (Opera Federativa Trasporto Ammalati Lourdes) egy máriás lelkiségű, karitatív egyházi szervezet, mely Lourdes-ba és más kegyhelyekre szervez zarándokutakat önkéntesek, orvosok, ápolók, papok és szerzetesek közreműködésével. A betegekkel a zarándoklat előtt és után is foglalkoznak, az egyházmegyék és a plébániák lelkipásztori szolgálatával együttműködve. Az OFTAL az 1930-as években jött létre Piemont tartományban.

A Pireneusok lábánál fekvő francia kegyhelyre augusztus 14. és 17. között vezeti a karantén utáni első zarándoklatot a betegszállító szövetség. A résztvevők busszal és repülőgéppel utaznak. Ezt követően az Unitalsi elnevezésű olasz betegkísérő egyesület zarándoklatai is elindulnak Lourdes-ba. Az elsőre augusztus 18-ától kerül sor. Az év további részében még egy-egy zarándoklatot tervez az OFTAL szeptemberben, októberben és decemberben.

A második világháború után, 1947 augusztusában is az OFTAL volt az első egyesület, mely újra betegeket vihetett a lourdes-i barlanghoz. A szervezet, illetve az Olaszország és Franciaország közötti kapcsolatok történetében kiemelkedően fontos visszatérés a szervezet alapítója, Alessandro Rastelli atya kitartásának és akaraterejének köszönhetően válhatott valóra.

A zarándoklatok újraindulása reményteli jel, mert a szenvedés időszaka után olyasvalamire vágyunk, ami a föld fölé emel: Lourdes ablakot nyit az égre – fogalmazta meg meggyőződését a Vatikáni Rádiónak a szövetség elnöke. Paolo Angelino atya elégedettségének adott hangot, amiért újra szállíthatnak betegeket a kegyhelyre, garantálva az egészségügyi biztonsági előírások betartását. Kezdetben repülős utakat terveznek, és nem minden típusú beteget vihetnek el Lourdes-ba; az ápolási otthonok lakóit egyelőre még nem. A fogyatékkal élők és a belgyógyászati betegségekkel küzdők érkezhetnek elsőként a betegszállító szervezettel a francia kegyhelyre.

Angelino atya kiemelte, hogy a zarándoklatok újraindulása nagy reményt ad a betegeknek a bezártság, a szenvedés és a betegség ideje után, mely sok testvérünket sújtotta.

Most reményre van szükség. A remény pedig nemcsak stratégia, melyet a világ adhat, hanem valami, ami följebb mutat a földnél.

Ferenc pápa a járvány idején a vatikáni kertekben a lourdes-i barlang másolata előtt imádkozott Máriához az egész Egyház nevében. Ez ösztönzőleg hat mindenkire, hogy visszatérjünk a massabielle-i barlanghoz, mely a remény helye a világ számára, ahol megnyílik az ég ablaka a földre – fogalmazott a betegszállító szövetség elnöke. – A lourdes-i kegyhely, a máriás ima és a szent helyek táplálják a lelket, ezáltal lendületet adnak, hogy szembenézzünk a jövőbeli kihívásokkal. Ha a lélek rendben van, Istentől megerősítést nyer, az a testi egészség javára is válik. Ne feledjük, hogy a keresztény üzenet, a keresztény kinyilatkoztatás az ember testi és lelki egységét tanítja. A Szentháromság második személye Jézus Krisztusban ölt testet, vagyis e két szempont összekapcsolódik. Hitünk azt tanítja, hogy testben és lélekben fogunk föltámadni.

A járvány idején az egész társadalom igyekezett megóvni a törékenyebbek egészségét és megmenteni minden beteget. Ez ráirányította a figyelmet minden egyes emberi élet értékére, amelyet az OFTAL tanúsít azzal, hogy a betegeket Lourdes-ba szállítja. Ez a szenvedők világa iránti figyelem feléledését jelzi, vagyis nem rejtjük el, hanem előtérbe helyezzük a betegeket, tükrözve a szövetség szándékát. Lourdes-ban a betegek és az úgymond egészséges emberek mindig együtt vannak. Az elsőbbség szenvedő testvéreinké, akiket személyként, nem pedig rejtegetni való teremtményként fogadnak.

Lourdes tehát világítótorony a kiselejtező társadalommal szemben,

amely ellen Ferenc pápa rendszeresen fölemeli a szavát – mondta Angelino atya.

E Mária-kegyhely bizonyítja nekünk, hogy az emberi méltóság az élet minden fázisában megmarad.

Lourdes azt akarja megmutatni, hogy mindaz, ami szép, ugyan elillanhat, de az ember önmagában értékes az élet minden szakaszában, az egészség vagy annak hiánya nem befolyásolja ezt.

Arra a kérdésre, hogy mit fog kérni a Szűzanyától, amikor visszatér a barlanghoz, ahol Mária megjelent Bernadettnek, Angelino atya így válaszolt: „Általában hat hónapig szoktam Lourdes-ban maradni, hogy fogadjam a szenvedő embereket. Most végre visszatérhetek, és a Szűzre tekintve elmondhatom neki: »Te ismered, Szent Szűz, mindazt, amire mindannyiunknak szükségünk van. Ezért még egyszer köszönetet mondok neked, és átadom annak a sok embernek a köszönetét, akik a mi imáinkra bízzák magukat.«”

A lourdes-i betegszállítók szövetségének elnöke rengeteg telefonhívást, üzenetet kap azoktól, akik szeretnének visszatérni a francia kegyhelyre. „Nagyon sok szenvedő testvérünk vágyik vissza Lourdes-ba, olyanok is, akiket egyelőre a hatóságok rendelkezései alapján nem kísérhetnek el azonnal zarándoklatra. A remény azonban nem alszik ki szívükben, mert bár nem rögtön, de bizonyára eljön a lehetőség számukra is a visszatérésre. Ez a kezdet jele: Lourdes-ba mindannyian vissza fogunk térni” – zárta az interjút Paolo Angelino.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria