Egy elfeledett válság: 2,2 millió ember az éhhalál szélén Burkina Fasóban

Kitekintő – 2020. július 7., kedd | 18:58

A következő hónapokban több mint 2,2 millió Burkina Fasó-i lakos halhat éhen a háborúk és a szélsőséges időjárási viszonyok miatt. 2020-ban a súlyos éhínség által sújtott emberek száma a tavalyi év háromszorosa. A Fides hírügynökségnek küldött üzenetében a Burkina Fasó-i Karitász igazgatója, Constantin Sere atya számolt be a szükséghelyzetről.

„A világ megfeledkezett a Száhel-övezet válságáról. Az olyan országoknak, mint Burkina Faso, sorozatos kihívásokkal kell szembenézniük, és segítség nélkül az emberek iszonyatos szenvedésnek lesznek kitéve. A kitelepített menekültek nem jutnak se élelemhez, se vízhez, hogy szomjukat olthassák vagy tisztálkodhassanak.”

A Fides hírügynökséghez érkezett jelentés szerint az ország egy drámai regionális konfliktus epicentruma lett, amelynek következtében bő egymillióan kényszerültek elhagyni otthonukat. „Ez a világ egyik leggyorsabban gyarapodó menekülthulláma, mivel több százezer ember nem jut se élelemhez, se vízhez, se megfelelő menedékhez” – olvasható a dokumentumban.

Sere atya arra is felhívta a figyelmet, hogy az esős évszak közeledtével a menekültek életkörülményei még kritikusabbá fognak válni, mivel jelentős részüknek nincs biztonságos fedezékük, amely ellenállna a viharoknak, erős szeleknek és áradásoknak, amelyek egymást követik majd a következő három-öt hónapban.

A legrosszabb helyzetben lévő területek támogatására a Karitász egy 600 ezer eurós projektet indított, hogy élelemmel és anyagi hozzájárulással segítse a menekülteket és az őket befogadó családokat egészen 2020 októberének végéig. A nagyjából 50 ezer ember megsegítésére irányuló terv elsősorban a kayai, a Fada N’Gourma-i, a nounai és a dédougoui egyházmegyékre összpontosít. A körülbelül 1500 családnak felajánlott segélycsomagok egy hónapra elegendő élelmet tartalmaznak majd.

Amint azt Sere atya is elmondta, Burkina Faso lakosai – s különösen a menekültek – szüntelenül reménykednek a békében és a kiegyensúlyozott élet visszatérésében. „Ha megkérdezel egy menekültet, mire vágyik leginkább, azt fogja válaszolni, hogy szeretne hazatérni a szülőfalujába. Tartok tőle, ez nem fog egyhamar bekövetkezni, mert az erőszakos cselekmények nem csitulnak. Az állam igyekezete ellenére a fegyveres csoportok továbbra is rettegést keltenek és életeket oltanak ki szerte az országban. A jövő aggasztó, de mi akkor is Istenbe és testvéreink szeretetébe helyezzük hitünket” – zárta sorait a helyi Karitász igazgatója.

Nem sokkal ezelőttig béke uralkodott Burkina Fasóban. De immár négy éve, hogy a keleti országrészen és az északi határ mentén működő fegyveres csoportok gyilkolják és rettegésben tartják az embereket, súlyos instabilitást hozva ezzel az országra.

Burkina Faso nyugat-afrikai állam. Nevének jelentése moré és dioula nyelven: becsületes emberek országa. Az ország területe: 274 200 km², lakossága 19 193 382 fő. Vallási megoszlás: muszlim 60,5%, keresztény 24%, törzsi vallású 15,3%.

Forrás: Wikipédia

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: Caritas.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria