Egy imám mentette meg egy kairói kopt templom híveinek életét az ortodox karácsony előtt

Kitekintő – 2019. január 16., szerda | 19:59

Január 5-én meghiúsult Kairóban egy kopt templom elleni terrorista merénylet. Fény derült az eset hátterére is: Szaád Aszkarnak és az Al-Azhar Egyetem diákjainak gyanús lett egy férfi, és az imám azonnal értesítette a híveket, akik időben elhagyták a templomot.

Január 5-én, az ortodox karácsony előtt két nappal leplezte le a Szűz Máriának szentelt kopt templom elleni merényletet Szaád Aszkar sejk, a közeli Diaa al-haq mecset imámja. A kairói Nasr City Izbat Al Haganah negyedében az imám és a mecset egy alkalmazottja látott egy gyanús alakot a templom mellett, egy csomaggal a kezében, az Al-Azhar szunnita egyetem két diákja pedig azt látta, hogy futva távozik az illető. Az imámhoz siettek, aki azonnal fogta a hangosbemondót, és kiáltozni kezdett a kopt híveknek: „Kérem, azonnal hagyja el mindenki a templomot!”, majd maga is az épülethez sietett. A helyszínen a rendőrök egy kézitáskában bombát találtak. A tűzszerész meghalt, miközben megpróbálta hatástalanítani a szerkezetet, amely azonban felrobbant.

„Közel kell állnunk egymáshoz, gondoskodnunk kell egymásról. Akik megtámadják a szent helyeket, azoknak nincs vallásuk: nem iszlám hitűek, nem keresztények” – tette közzé erőteljes, reményteli üzenetét Szaád Aszkar sejk a támadás után. Ezzel párbeszédre és egységre hívta a különböző vallások híveit egy olyan országban, amely a terrorizmus árnyékában él.

Forrás: Famiglia Cristiana

Fotó: Asia News

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria