Egy Jézus-szobrot és egy feszületet is megrongáltak New Yorkban

Kitekintő – 2021. május 21., péntek | 9:47

Lefejezték a Szűz Mária karjában nyugvó Gyermek Jézus szobrát a brooklyni egyházmegyei hivatal területén; valamint ledöntötték és megrongálták a feszületet, és elégettek egy amerikai zászlót a Bensonhurst városnegyedben fekvő Szent Atanáz-templom udvarán. A vandál tetteket május 14. és 17. között hajtották végre New Yorkban.

A történtekre azonnal reagált a Brooklyni Egyházmegye és sajtóközleményben ítélte el a cselekményeket. A New York Brooklyn és Queens városrészében illetékes egyházmegye erős aggodalmának adott hangot a bűntettekkel kapcsolatban. „Nagyon aggódunk, hogy a katolikusok elleni gyűlöletből elkövetett bűncselekményekről van szó” – hangsúlyozta Anthony M. Hernandez prelátus, az egyházmegyei kúria moderátora. Ezért az összes brooklyni templomot felszólította, hogy legyenek éberek, és felkérte a rendőrséget, hogy fokozza a járőri ellenőrzést azokon a területeken, ahol istentiszteleti helyek vannak.

A katolikus hit és minden más vallás iránti gyűlöletnek és intoleranciának itt nincs helye”

– nyomatékosította Hernandez prelátus.

Hasonlóképpen nyilatkozott a Szent Atanáz-templom plébánosa, David Cassato is, aki elsőként találta meg a feldöntött és megrongált feszületet (képünkön), amelyet 2010-ben édesanyja adományozott a templomnak. „E gyűlöletből elkövetett tettnek a felfedezése a plébánián töltött húsz évem legszomorúbb napját jelentette” – fogalmazott a plébános. Hozzátette azonban, hogy szerencsére

a gyűlölet soha nem győz. Olyan közösség vagyunk és olyannak is kell maradnunk, amely továbbra is a Feltámadott Krisztus üzenetét hirdeti: a szeretet, a remény és a megbocsátás üzenetét.”

A New York-i rendőrség gyűlöletből elkövetett bűntett ügyében indított nyomozást.

Eközben az egyházmegye már megtette a szükséges lépéseket mindkét megrongált szobor helyreállítására, amelyek hamarosan újra visszakerülnek helyükre. Bensonhurstben május 14-én, múlt pénteken a hívek közösségi imán vettek részt a történtek után.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria