Egy kanadai filozófus és egy afrikai teológus kapja idén a Ratzinger-díjat

Kitekintő – 2019. október 1., kedd | 16:19

A 87 éves Charles Margrave Taylor kanadai filozófus és az 53 éves Paul Béré SJ, Burkina Fasó-i teológus a 2019-es Ratzinger-díj nyertesei. A díjat, a hagyomány szerint, az Apostoli Palotában Ferenc pápa adja át, a program szerint november 9-én. A díjazottak nevét szeptember 30-án, hétfőn jelentették be a vatikáni sajtóközpontban.

A sajtótájékoztatón Federico Lombardi SJ, a Vatikáni Joseph Ratzinger – XVI. Benedek Alapítvány elnöke ismertette a 2010-ben létrejött szervezet legfontosabb közeljövőbeli tevékenységeit.

Ezek közül első helyen szerepel az október 8-án és 9-én Budapesten zajló IX. nemzetközi szimpózium, amelynek témája: A közép-európai országok gazdasági, társadalmi és spirituális helyzete az Egyház társadalmi tanításának fényében – harminc évvel a berlini fal leomlása után. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karával közösen szervezett konferencia elsősorban a visegrádi négyek, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország helyzetét vizsgálja. A bevezető előadást Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása tartja.


Paul Béré SJ

Kilencedik alkalommal adják át idén a Ratzinger-díjakat, ezzel a kitüntetettek száma húszra emelkedik, akik négy földrész tizennégy országát képviselik. Federico Lombardi SJ a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: „A két kitüntetett kiválasztása összefüggésben van a kulturális távlatok kiszélesítésének elvével, amit az alapítvány tudományos bizottsága kezdettől fogva kiemeltnek tart.”

A Ratzinger-díjjal a Joseph Ratzinger – XVI. Benedek Vatikáni Alapítvány az Egyház elismerését kívánja kifejezni mindazoknak, akik kutatói és tanári pályájuk során kitűntek jelentős tudományos tevékenységükkel és publikációikkal.

Lombardi rámutatott, hogy idén kiváltságos helyet kapott a filozófia hitre gyakorolt hatása a kortárs világban, valamint az a rendkívül fontos misszió, amelyet az afrikai teológia tölt be az evangélium inkulturációja és a kontinensen végzett evangelizáció terén.

Utalt az alapítvány tevékenységének három fő területére: kimagasló munkát végző kutatók, jelentős tudományos művek díjazása; tanulmányi konferenciák szervezése és publikálás; tanulmányi ösztöndíj nyújtása doktorjelöltek számára.


Charles Margrave Taylor

Az alapítvány kezdeményezései közül Lombardi kiemelte az október 19-én esedékes szemináriumot, amely az amazóniai szinódushoz kapcsolódva a következő témával foglalkozik: A pánamazóniai régió kihívásai: szükséges együttműködés a nemzetközi szervezetek és a Katolikus Egyház között – az etikus vezetői magatartás. A szeminárium célja, hogy kapcsolatot teremtsen az Egyesült Nemzetek Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete, a FAO, valamint a Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap, az IFAD magas rangú tisztviselői és a szinódus tagjai között, hogy elmélyítsék a nemzetközi szervezetek szerepét Amazónia problémáinak megoldásában, mind az egyházi, mind a világi felelős, etikus vezetés megvalósításának távlatában.

A szentszéki sajtótájékoztatón felszólalt Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke, az alapítvány tudományos bizottságának tagja is, részletesen ismertetve a kitüntetettek eddigi életútját, tevékenységét.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Paul Béré SJCharles Margrave Taylor