Egy Lourdes-ban csodásan meggyógyult nővért fogadott a pápa

2019. január 30., szerda | 17:07

Bernadette Moriau nővér egy 2008-as lourdes-i zarándoklat után hirtelen újra járni tudott. A francia szerzetesnő, akinek a nevéhez a barlang 70., a mai napig utolsó elismert csodája kötődik, a Szentatya január 21-i reggeli miséjén vehetett részt.

A Szent Család és a nyolc boldogság iskolájába kell járnunk ahhoz, hogy az alázatot megtanuljuk – fogalmazott a Szent Márta-házban tartott napi szentmiséje homíliájában január 21-én Ferenc pápa. A liturgián részt vevő hívek egyike, Bernadette Moriau jól megtestesíti ezt a fajta alázatot.

Vele történt a francia kegyhelyen a legutóbbi csoda, amelyet hivatalosan is elismertek. A szerzetesnő a pápai misén való részvételéről úgy fogalmazott: mindig nagyon kicsinek érzi magát, ha ilyen megtiszteltetés éri.

Bernadette nővért elkísérte Jacques Benoît-Gonnin beauvais-i püspök, valamint Jean-Marie Guénois, a Le Figaro francia napilap főszerkesztője és vallási szakújságírója – vele együtt jegyzi a nővér a lourdes-i csodáról szóló önéletrajzi könyvét, amely Az életem csoda (Ma vie est un miracle) címmel jelent meg.

A könyvben leírja, hogy már közel negyven éve akut ülőideg-gyulladásban szenvedett, amely részlegesen le is bénította, amikor egy 2008-as lourdes-i zarándoklat után meggyógyult.

Az egyházmegye által közzétett videón Moriau nővér úgy nyilatkozott, hogy miután hazatért a zarándoklatról, egy hangot hallott, amely arra kérte, hogy vegye le lábáról a járógépet. Ezt követően rögtön képes volt egyedül járni.

Egy csoda megvizsgálása esetén a helyi püspök az első hatóság. A főpásztor állít fel egy testületet egészségügyi szakemberekből, hogy értékeljék a történteket és utána számoljanak be az eredményekről.

A legtöbb esetben nem ismerik el csodaként a történteket. Így például a Lourdes-i Orvosi Bizottság, bár több mint nyolcezer rendkívüli gyógyulást dokumentált, közülük csak hetvenet ismert el csodaként.

Bernadette nővér a szentmise végén Ferenc pápának ajándékozta könyvének egy példányát. „Ez a találkozás magával ragadott” – mondta el a riportereknek a pápával való találkozót követően.

„Mindig imádságainkkal kísérjük a pápát, követjük őt a missziónkban, és azt kell mondanom, hogy ránk, ferencesekre, azzal, ahogy a szegényekre gondja van, nagy benyomást tesz” – fogalmazott. A szerzetesnő szerint természetesen jezsuita karaktere is van Ferenc pápának, de ugyanígy ferences is, ami nagyon hasonló Assisi Szent Ferenc alakjához.

Bernadette nővér nem beszélgethetett hosszasan a pápával, mert nem volt rá idejük, de úgy véli, a találkozásban nem a szavak számítanak, hanem az egyszerű gesztusok: a csend is fontos a kommunikációban. „Arra azért volt idő, hogy megkérje a Szentatyát: imádkozzon különösen is a betegekért szerte a világban” – tette hozzá Benoît-Gonnin püspök. Ez a kérés a pápánál nyitott fülekre talált.

Forrás: Aleteia

Fotó: L’Osservatore Romano

Magyar Kurír
(asz)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
isten-hatar-tuloldalan-var-gorfol-tibor-irasa-jean-vanier-halalara
Isten a határ túloldalán vár – Görföl Tibor írása Jean Vanier halálára

Mi történik, amikor meghalunk? „Azt hiszem, nyugovóra térünk. Majd felébredünk, és fény vesz körül minket... Hirtelen megpillantunk egy arcot. Találkozunk valakivel. Nem válunk eggyé, de kapcsolatban vagyunk. Egyszer csak ráébredünk, hogy ez a személy szeret minket.”

2019. május 19., vasárnap
ferenc-papa-jezus-szeretetevel-azokat-is-szeretni-tudjuk-akik-bantottak-bennunket
Ferenc pápa: Jézus szeretetével azokat is szeretni tudjuk, akik bántottak bennünket!

Május 19-én a vasárnapi evangélium alapján a Szentatya Jézus új parancsának értelméről elmélkedett a déli Mária-ima elimádkozását megelőzően.

2019. május 19., vasárnap