Egy tanulmány szerint inkább a férfiak kedvelik a bibliaolvasó mobilappokat

Kitekintő – 2019. november 15., péntek | 20:53

Jóllehet a technika adta új lehetőségek sok ember kedvét meghozzák a Szentírás olvasásához, gyakran nem olyan erős az olvasott szöveg hatása, mint a nyomtatotté.

John Dyer keresztény programozó doktori dolgozatában vizsgálta a „biblikus” szoftverek és a nyomtatott bibliák közti különbségeket. Közben figyelte meg, mennyire eltér a nők és a férfiak viszonyulása a bibliaolvasó applikációkhoz. Azt vette észre, a férfiak többet olvasnak Szentírást az alkalmazásoknak köszönhetően, és teljesítik az olvasási ütemterveket, azonban kevésbé marad meg bennük az, amit olvastak.

Szeptemberben publikált tanulmányában arra jutott, a nők átlagban ugyanannyit olvassák a Szentírást, tekintet nélkül a használt médiumra, és ugyanannyit jegyeznek meg belőle; míg a férfiak kisebb eséllyel vesznek kézbe papír bibliát.

Dyer több felekezetből vont be alanyokat kutatásába, akiket két csoportra osztott: a kontrollcsoport nyomtatott Szentírást olvasott, a kísérleti csoport a digitális változatot. Mindkét csoport kapott olvasási ütemterveket, és tesztelték, mennyit értettek meg a szövegből. A digitálisan olvasó csoport kétszer olyan gyakran számolt be arról, hogy nem egészen értette, miről szól a szövegrész, mint a nyomtatott verziót olvasó társaik. A szövegértésben tehát lemaradt a digitális csoport, viszont ők nagyobb eséllyel teljesítették a kitűzött olvasási célt. Ez feltehetően az appba beépített, a feladatra figyelmeztető értesítéseknek köszönhető.

A Christianity Today megemlíti, hogy 2018-ban az emlékeztetőknek, értesítéseknek, a haladás nyomon követésének köszönhetően a felhasználók 950 millió napnak megfelelő bibliaolvasási projektet teljesítettek a YouVersion applikációval.

Összességében a válaszadók kétharmada azt mondta, jobban szereti papíron olvasni a Bibliát. A digitális bibliák leginkább idézetkeresésnél és a napi imáknál hasznosak, illetve az audiobibliáknak is megvan a szerepük. Ezektől eltekintve azonban a kevésbé preferált opciónak számítanak.

Egy többek által is felvetett problémát fogalmazott meg a kísérlet egyik résztvevője: „Amikor telefonon olvasom a Bibliát, úgy érzem, kevésbé von be, mint amikor könyv formában olvasom. Olyan, mint amikor felületesen átfutok egy e-mailt, hogy túllegyek rajta; nem fontolom meg ténylegesen Isten szavát. Az elektronikus emlékeztetőket viszont tényleg jónak tartom.”

A bibliaolvasás szituációi szintén meghatározó szerepet játszanak a vizsgálatok tanúsága szerint; templomban például szívesebben vesznek elő az emberek nyomtatott bibliát, mint okostelefont. A munkahelyen vagy az iskolában inkább az applikációkat használják, nem cipelnek magukkal egy vaskos könyvet. Amikor a gyerekeikkel olvasnak együtt Szentírást, mindig a papír bibliát választják, aminek hátterében Dyer szerint az áll, hogy „egészséges tiszteletet” szeretnének kialakítani a gyerekeikben a Biblia iránt.

„A nyomtatott és a digitális bibliákat általában szembeállítják egymással (...), az adatok azonban arra utalnak, hogy ennél sokkal komplexebb a viszonyuk” – szögezte le a szerző. „Napjainkban a bibliaolvasás egyfajta multimédiás tapasztalat: a nyomtatott, a kijelzőn olvasható és a hallgatható szöveg kombinációja, attól függően, hogy éppen milyen formában foglalkozik az olvasó a Bibliával.”

Forrás: Aleteia.org

Fotó: Warren Wong/Unsplash

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria