Együtt hív imára a teremtett világért a KEK és a CCEE

Kitekintő – 2018. augusztus 31., péntek | 17:49

Az Európai Egyházak Konferenciája (KEK) és az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) arra kéri a keresztény közösségeket, hogy imádkozzanak a teremtett világért, és viseljék gondját.

A felhívást annak kapcsán tették közzé, hogy augusztus 31. és szeptember 1-je között ökumenikus találkozót tartanak Assisiben, melyen az ENSZ 2018 decemberében megrendezendő 24. klímakonferenciájának (COP 24) sikeréért imádkoznak. Szeptember 1. és október 4. között rendezik meg „A teremtett világ ideje” elnevezésű világméretű kezdeményezést is, amely a kereszténység keleti és nyugati hagyományaihoz kötődik. Szeptember 1-jét 1989-ben tette környezetvédelmi imanappá I. Dimitrosz konstantinápolyi pátriárka. 2015-ben Ferenc pápa a katolikusok számára is elrendelte a teremtett világ védelmének szentelt imanapot, amelyet szintén szeptember 1-jén tartunk.

A két szervezet elnöke, Christian Krieger protestáns lelkész (KEK) és Angelo Bagnasco bíboros, genovai érsek (CCEE) közös videoüzenetet adtak ki a két eseményre. Bagnasco bíboros így fogalmaz: „Az ökológia legyen átfogó és emberi, tartsa tiszteletben minden személy méltóságát, az életet és mindazt, ami ebből következik: a fogantatással kezdődő és a természetes halállal végződő életet. Ilyen értelemben minden keresztény ugyanannak a hitnek és felelősségnek a letéteményese, ebben pedig kifejezetten jelentős az assisi találkozó. Fontos a jóakaratú emberekkel együtt szeretettel tekinteni embertársainkra, és gondozni őket. A népek, nemzetek ebben az egyetemes ökológiai összefüggésben osztoznak az egész emberiség egyetemes felelősségében.”

Christian Krieger üzenetében kiemelte: „Mivel a környezeti válságok következményei az emberiség legsérülékenyebb tagjait érintik, a keresztények arra kaptak meghívást, hogy tanúságot tegyenek szóban, cselekedetben és imában a teremtő Istenbe vetett hitükről. A teremtett világ ideje a keresztény családnak szól. Minden felekezeti hovatartozáson túl ez az alkalom lehetőség arra, hogy együtt ünnepeljék Istent mint Teremtőt, hogy kifejezzék közös hálájukat az élet ajándékáért, és hogy elvigyék Istennek panaszukat a környezettel és a természeti erőforrásokkal szemben elkövetett visszaélések miatt. Ez egyben lehetőség arra is, hogy tudatára ébredjenek felelősségüknek minden ember és a teremtett világ iránt, és elkötelezzék magukat a cselekvésre, valamint arra, hogy elmélyítsék kapcsolatukat Istennel, egymással és a teremtett világgal.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria