El Salvadorban az egyház elégedett a vízkészlet elosztását szabályozó új törvénnyel

Kitekintő – 2020. október 19., hétfő | 12:14

El Salvador törvényhozó közgyűlése 78 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül elfogadta a köztársaság alkotmányának módosítását, mely a vizet a köz javaként, a vízhez való hozzáférést pedig emberi jogként ismeri el. El Salvador jogszabályai szerint a módosítást az október 15-i ülést követően a következő törvényhozó gyűlés erősíti meg, így 2021-ben, a parlamenti választások után léphet életbe.

San Salvador érseke, José Luis Escobar Alas, az El Salvador-i Püspöki Konferencia elnöke az érsekség közösségi oldalán közzétett videoüzenetben köszönetet mondott az ügyben eljáró hatóságoknak, majd hangot ad a nemzet közössége és az Egyház elégedettségének, amiért hozzájárultak az alkotmány reformjához.

A képviselők által támogatott módosítás az alkotmány 2. cikkét érinti, amely megállapítja, hogy a vízhez való hozzáférés emberi jog. A cikk garantálja az olyan egyéni és alapvető jogokat, mint az élethez, a fizikai és erkölcsi integritáshoz, a szabadsághoz vagy a munkához való jog. Ezekhez adódik hozzá most a víz és a szennyvízkezelő létesítmények biztosítása. Ezenkívül a 69. cikket illetően további módosításra is sor kerül majd, mely szerint a víz a közjavak egyike.

El Salvadorban az Egyház mindig is főszerepet vállalt az értékes vízkészlet elosztását és kezelését szabályozó méltányos törvény szorgalmazásában. Ezt hangsúlyozta Nayib Bukele is, amikor elnökké választották. „Az emberek több mint egy évtizede kérik egy általános vízügyi törvény létrehozását. Most ugyanez a nép belefáradt az ügyben való elkötelezettség és a törvényhozási akarat hiányába” – hangsúlyozta korábban Escobar Alas érsek.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides

Fotó: Vatican News; Facebook/Alianza Nacional contra la Privatización del Agua

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria