Életét adta Kolumbia békéjéért – Jesús Emilio Jaramillo Monsalve püspök emlékezete

Kitekintő – 2022. szeptember 16., péntek | 11:51

Szeptember 8-án emlékeztek meg Kolumbia-szerte a mártírhalált halt Jesús Emilio Jaramillo Monsalve püspökről, az ország keleti részén fekvő araucai egyházmegye főpásztoráról, aki feláldozta életét hazája békéjéért, és akit Ferenc pápa öt évvel ezelőtt boldoggá avatott.

Ferenc pápa kolumbiai apostoli látogatása során, 2017. szeptember 8-án Villavicencióban avatta boldoggá Pedro María Ramírez Ramos áldozópapot és Jesús Emilio Jaramillo Monsalve püspököt, az araucai egyházmegye első főpásztorát. Boldoggá avatásuk ötödik évfordulóján, szeptember 8-án az egyházmegye valamennyi plébániáján szentmisében adtak hálát Istennek a püspökért, aki életét adta, hogy Jézus Krisztus békéjének és kiengesztelődésének üzenetét hirdesse.

Az évfordulóra egy Jaramillo püspökről szóló színdarab is született a boldoggá avatott főpásztor életéről és munkásságáról. A színdarabot araucai fiatalok adták elő, azzal a céllal, hogy általa örömet, reményt és hitet közvetítsenek.

Boldog Jesús Emilio Jaramillo Monsalve 1916. február 14-én született Santo Domingóban. Yarumalban belépett a Külföldi Missziók Intézetének szemináriumába; 1940. szeptember 1-jén szentelték pappá.

Papi szolgálata során számos felelősségteljes pozíciót töltött be. VI. Pál pápa Arauca apostoli vikáriusává nevezte ki. II. János Pál pápa 1984. július 19-én, egyházmegyei rangra emelve a vikariátust, az egyházmegye első püspökévé szentelte. Jaramillo püspök a Kordilleráktól a síkságig fáradhatatlanul járta az egyházmegye területét, figyelmet fordítva minden hívőre; a béke és a megbékélés építésére, férfiak és nők méltóságának tiszteletben tartására törekedve.

1989. október 2-án gerillacsoportok elrabolták, három paptársával és egy szeminaristával együtt, amikor az ország fővárosától, Bogotától 800 kilométerre keletre fekvő Fortulban tettek lelkipásztori látogatást. Másnap holtan találták, négy, golyó okozta sebbel a fején.

„Jézus az Emmanuel, aki megszületett, és aki mindennap elkísér minket; ő az Isten, aki velünk született, aki velünk jár a világ végéig – mondta Ferenc pápa a boldoggáavatási szentmisén. – Ez az ígéret Kolumbiában is teljesül: Jesús Emilio Jaramillo Monsalve araucai püspök és az Armeróban mártírhalált halt Pedro María Ramírez Ramos áldozópap ennek jelei, egy olyan nép iránymutatói, amely ki akar lépni az erőszak és a harag mocsarából.”

*

A Kolumbiai Püspöki Konferencia (CEC) az Országos Szociális Lelkipásztori Titkársággal és különböző regionális és országos szociális szervezetekkel együttműködve szervezte meg 2022. szeptember 4. és 11. között a 35. alkalommal megrendezett „Hét a békéért” eseménysorozatot, mely többek között az ország sokszínűségét, társadalmi, kulturális és politikai életerejét hivatott kifejezni. A szervezők hangsúlyozzák: Kolumbiában feszültségek, konfliktusok és erőszak tapasztalható, de ugyanígy a remény, az ellenállás és a tisztességes életkörülmények megteremtésére irányuló bátor erőfeszítések is.

Fordította: Varga Juti

Forrás: fides.org

Fotó: Diócesis de Arauca; minutosdeamor.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria