Életét vesztette egy olasz apáca Mozambikban a chipenei katolikus missziót ért terrortámadás során

Kitekintő – 2022. szeptember 10., szombat | 16:08

Szeptember 6-án este Mozambikban terrortámadás történt a chipenei katolikus misszióban, Nampula tartományban, Nacala egyházmegyében, amely során megöltek egy olasz szerzetesnőt.

A 83 éves Maria De Coppi nővér olasz komboniánus misszionárius volt. A terroristák fejbe lőtték a chipenei misszióban, azonnal meghalt – mondta el Inácio Saúre, Nampula érseke.

„Nampula tartományban nagy szomorúság, félelem és bizonytalanság uralkodik, mivel a terroristák a múlt héten a közeli Odinepa városát is megtámadták. Megöltek falusiakat, felgyújtottak házakat, aminek következtében több száz lakost kitelepítettek. Kedd este a fegyveresek rátörtek a chipenei katolikus misszióra, és megölték Maria De Coppi nővért. A főegyházmegye más területeire is lecsaphatnak” – figyelmeztetett Inácio Saúre érsek a johannesburgi Radio Veritasnak adott telefonos interjúban.

„A missziós személyzetet és az egyszerű embereket nem védi senki ezeken a területeken” – válaszolta az érsek arra a kérdésre, hogy mit tesznek az ország biztonsági erői az emberek védelme érdekében. Az érsek  imádkozik, hogy a hatóságok gyorsan lépjenek fel, hogy „gyökerestől felszámolják ezt a gonoszt, hogy ne ismétlődhessen meg Nampulában, ami Cabo Delgado tartományban történt”. Inácio Saúre érsek értékelése azt sugallja, hogy a terroristák kiszélesítik hatókörüket: jelenlétük Cabo Delgadótól Niassáig elterjedt, és most Nampula tartományban is megjelentek.

Az afrikai főpásztor azzal a kéréssel fordulta nemzetközi közösséghez, hogy támogassa Mozambik szenvedő népét és segítsen hatékony megoldásokat találni a kibontakozó vészhelyzetre. Inácio Saúre hangsúlyozta, hogy Nampula egyházi tartományának püspökei bővebb tájékoztatást adnak majd az ott történtekről.

*

Maria De Coppi nővér temetését szeptember 9-én  tartották a carapirai Szeplőtelen Szűz Mária Szíve plébánián, a temetési szertartást Alberto Vera nacalai püspök vezette.

Az idős missziós nővér az elmúlt 59 évben Mozambikban szolgált, ahová 1963-ban érkezett. Hosszú tartózkodása alatt több misszióban élt Anchilo, Meconta, Alua, Balama és Chipene területeken, ahol a pasztorális szolgálatban dolgozott. Később a Komboniánus Missziós Nővérekhez csatlakozott.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Aleteia.org; Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria