Elhunyt az angliai kórházban mesterséges táplálásról lekapcsolt lengyel férfi

Kitekintő – 2021. január 28., csütörtök | 11:09

Elhunyt az angliai Plymouth kórházában az a lengyel férfi, akinek mesterséges táplálását kómás állapota miatt megszüntették, és akinek hazaszállítását több napja próbálta elérni a lengyel kormány – közölte január 27-én a lengyel média. Az eset széles körű visszhangot keltett Lengyelországban.

A halálhírt az R. S.-ként ismert beteg családtagjai megerősítették a PAP lengyel hírügynökségnek.

A tízegynéhány éve Nagy-Britanniában élő lengyel férfi tavaly novemberben mintegy háromnegyed órás szívleállás következtében súlyos agysérülést szenvedett. A plymouthi kórház orvosai állapotát gyógyíthatatlannak minősítették, diagnózisuk alapján bírósági hozzájárulást is szereztek ahhoz, hogy a beteget lekapcsolják a mesterséges táplálásról.

R. S. anyja és testvérei ellenezték a mesterséges táplálás megszüntetését. Azzal érveltek, hogy a beteg önállóan lélegzik. Arra is rámutattak, hogy a férfi gyakorló katolikus, aki kiállt az élet védelme mellett a fogantatástól a természetes halálig. Felesége szerint viszont férje jelenlegi állapotában nem szeretné, hogy életben tartsák, és gyermekeik is elfogadták a brit orvosok döntését.

Múlt héten Lengyelországban több aláírásgyűjtést is szerveztek a kómában fekvő férfi életben tartását, Varsóba szállítását sürgetve.

Stanisław Gądecki, a Lengyel Püspöki Konferencia elnöke január 26-án Vincent Nichols bíboros, westminsteri érsek, az Angliai és Walesi Katolikus Püspöki Konferencia elnökének közbenjárását kérte „a gyakorlatilag éhhalálra ítélt” férfi életének megmentéséhez. Ennek érdekében Varsó intenzív diplomáciai kampányt folytatott, Marcin Warchoł igazságügyiminiszter-helyettes hétfőn azt kérte a plymouthi kórháztól, hogy folytassa a mesterséges táplálást.

A varsói egészségügyi minisztérium készségét fejezte ki a férfi lengyelországi gyógykezelésére, hazaszállítását lengyel részről a varsói kerületi bíróság engedélyezte. A külügyminisztérium diplomáciai útlevelet is kiállított a beteg számára, így próbálva kivonni őt a brit igazságügy hatásköre alól. A brit hatóságok azonban nem ismerték el a férfi diplomáciai státuszát, és nem engedélyezték a szállítását sem. A brit bíróság jóváhagyta a plymouthi kórház kérelmét, hogy ne engedélyezzék a lengyel konzulnak a beteg meglátogatását. Az orvosok nem folytatták a mesterséges táplálást, palliatív gondozásban részesítették a férfit.

Az eset nem csak a két ország között váltott ki vitát, a varsói vezetés lépéseit egyes lengyel ellenzéki politikusok is bírálták – köztük Borys Budka, a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform elnöke, aki az orvosok véleményét nevezte mérvadónak.

Több lengyelországi kommentár rámutatott arra, hogy különbséget kell tenni az úgynevezett túlbuzgó gyógyítás leállítása és az eutanázia között, és úgy vélték, hogy ez esetben inkább az utóbbinak volt helye.

A lengyel katolikus orvosok szervezetének elnökhelyettese, Bogdan Chazan ellenben azt hangsúlyozta: az életben tartás nem okozott többletszenvedést, az emberi méltósággal viszont – amelyre a brit orvosok hivatkoztak – „összeegyeztethetetlen az, ha egy döntés az adott ember éhhalálához vezet”.

Forrás: MTI

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria