Elhunyt Fra’ Matthew Festing, a Szuverén Máltai Lovagrend egykori nagymestere

Kitekintő – 2021. november 18., csütörtök | 10:29

November 12-én elhunyt Fra’ Matthew Festing, a Szuverén Máltai Lovagrend egykori nagymestere. 2008 márciusában választották nagymesterré, és 2017 januárjáig szolgált ebben a tisztségben. A Szuverén Máltai Lovagrend közössége imádkozik lelki üdvéért. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat is fájdalommal búcsúzik a lovagrend 79. nagymesterétől.

Fra’ Matthew Festing Máltán tartózkodott, ahol november 4-én részt vett Fra’ Francis Vassallo ünnepélyes fogadalomtételén a vallettai Szent János-társszékesegyházban. Néhány órával később rosszul érezte magát, kórházba szállították, ahonnan már nem tért haza.

Robert Matthew Festing az angliai Northumberlandben született 1949-ben. Az ampleforthi internátusban és a Cambridge-i Egyetemen, a St. John’s College-ben tanult történelmet. A Grenadier Guards-nál szolgált, ahol ezredesi rangig jutott. Művészeti szakértőként szakmai élete nagy részében egy nemzetközi művészeti aukciósháznál dolgozott. Erzsébet királynő a Brit Birodalom Rendjével tüntette ki: egyik helyettes kormányzójaként szolgált Northumberland megyében.

Sir Adrian Fortescue máltai lovag leszármazottja volt, aki 1539-ben halt mártírhalált. Fra’ Matthew Festing 1977-ben lett a Szuverén Máltai Lovagrend tagja, 1991-ben pedig letette az ünnepélyes fogadalmat. 1993 és 2008 között Anglia nagyperjele volt, mely tisztséget korábban 450 évig nem töltötték be. Ebben a minőségében humanitárius segélymissziókat vezetett Koszovóban, Szerbiában és Horvátországban.

2008. március 11-én a lovagrend 79. nagymesterévé választották. 2017. január 28-án lemondott posztjáról.

A rend élén eltöltött 10 éve alatt beutazta az öt kontinenst, hogy erősítse az országokkal fennálló diplomáciai kapcsolatokat, és első kézből lássa a rend munkáját világszerte. Több tucat zarándoklaton vett részt Lourdes-ban és más Mária-kegyhelyeken, személyesen is ápolva a fogyatékkal élő zarándokokat. Magyarországon utoljára 2013-ban járt.

Díszpolgára volt az olaszországi Rapallónak (2008) és Pompeinek (2014), valamint a máltai Birgunak (2015). Tiszteletbeli doktorátust kapott humán tudományokból az Amerikai Katolikus Egyetemen (2009); teológiából a Northumbriai Egyetemen (2010); közszolgálati doktorátust a John Cabot Egyetemen (2014); vallás- és humántudományokból a Santa Maria la Antigua Katolikus Egyetemen (2016).

A nagymesteri helytartó, Fra’ Marco Luzzago imádkozik Fra’ Matthew-ért, és kéri a Máltai Lovagrend minden tagját és önkéntesét is, hogy imádkozzanak az elhunyt nagymester lelkéért.

A temetés időpontjáról később ad tájékoztatást a lovagrend.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria