Elkészült a vatikáni pénzintézet 2019-es pénzügyi mérlege

Kitekintő – 2020. június 12., péntek | 14:54

A vatikáni pénzintézet (IOR) június 9-én ismét közzétette az éves jelentést a pénzügyi mérlegről.

A 2019. évi pénzügyi kimutatásokat a Mazars nemzetközi könyvvizsgáló cég ellenőrizte. Az IOR Felügyelő Testülete április 28-án egyhangúlag jóváhagyta a 2019. évi pénzügyi mérleget. Az alapokmánynak megfelelően a dokumentumot megküldte a bíborosi bizottságnak. Kiemeli az intézet pénzügyi adatainak megbízhatóságát és magas színvonalát (eszközök és likviditás szintje), valamint azt, hogy megfelel a legmagasabb nemzetközi szabványoknak. Ferenc pápa irányelveivel összhangban a bíborosi bizottság ebben az évben is jóváhagyta a teljes profit felosztását.

2019-ben az intézet szigorúan és körültekintően nyújtott pénzügyi szolgáltatásokat Vatikánváros Állam és a világ minden táján jelen lévő Katolikus Egyház számára. Ezen túlmenően az intézet továbbra is teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy biztosítsa a Katolikus Egyház alapelveinek és társadalmi tanításának teljes és folyamatos betartását minden operatív tevékenysége során. Kiemelt prioritásként kezeli ezen szempontok alkalmazását saját és az ügyfelek tőkéjének kezelésében és befektetési politikájában.

Az intézet 2019-re vonatkozó fő pénzügyi adatai a következők:

– 5,1 milliárd euró ügyfélbetét (5 milliárd euró volt 2018-ban), ebből 3,4 milliárd euró megtakarításkezelésre és értékpapír-letétkezelésre vonatkozik;

– 38 millió euró a nettó nyereség (2018-ban 17,5 millió euró volt), amely a kockázatalapú befektetési folyamat eredménye, ami összhangban áll a katolikus etikával, amelyet a vagyonkezelés során alkalmazott;

– 630,3 millió euró vagyon 2019. december 31-én, a nyereség felosztása nélkül. Ezen túlmenően az intézet magas szintű likviditást tart fenn: a likviditási fedezeti mutatója (LCR) 443 százalék, a nettó stabil finanszírozási mutatója (NSFR) pedig 1008 százalék.

2019 folyamán az IOR tovább erősítette az intézet vezetői csapatát és növelte az informatikai beruházásokat, beleértve az európai SEPA fizetési rendszerbe történő belépéshez kapcsolódókat is.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria