Ellopták a spoletói dómból Szent II. János Pál vérereklyéjét

Kitekintő – 2020. szeptember 25., péntek | 19:05

A lopás súlyosan sérti nagyon sok ember érzékenységét és a szent pápa iránti tiszteletét – mondta az olaszországi Spoleto érseke, Renato Boccardo szeptember 24-én, felhívást intézve az elkövetőkhöz, hogy szolgáltassák vissza a II. János Pál pápa néhány csepp vérét tartalmazó ereklyetartót, amelyet a város székesegyházából tulajdonítottak el.

Szeptember 23-án este, a templom zárásakor a sekrestyés vette észre, hogy eltűnt a relikvia, amelyet a spoletói székesegyház Keresztre feszített Jézus kápolnájában őriztek. A székesegyháznak ezen a részén nem volt riasztó; a tolvajok átugrották a kápolnát lezáró rácsot. Az érsekség azonnal értesítette a rendőrséget, amely megkezdte a nyomozást, többek között a biztonsági kamerák felvétele alapján.

Renato Boccardo érsek megdöbbenésének és fájdalmának adott hangot a szentségtörés miatt. Az elkövetők megsértették a szent pápa emlékét tisztelő és nagy becsben tartó híveket. Videoüzenetben szólította meg a meggondolatlan és felelőtlen tolvajokat, hogy mielőbb szolgáltassák vissza az értékes tárgyat, mely a hívő nép számára oly kedves.

A helyi kulturális élet képviselői is csatlakoztak a spoletói főpásztor felhívásához, a Szent II. János Pál pápa-vérereklye visszaszolgáltatását sürgetve.

„Remélem, hogy tudatlanságból történt a lopás, és nem azért, hogy megsértsék a hívek érzelmeit. Szeretném remélni továbbá, hogy ezt a könnyelmű tettet nem haszonlesésből követték el” – fogalmazott egy nyilatkozatában a főpásztor.

Az aranyozott ereklyetartóban Szent II. János Pál néhány csepp vérét őrizték. Az értékes relikviát a lengyel pápa egykori személyi titkára, Stanisław Dziwisz bíboros, nyugalmazott krakkói érsek adományozta a spoleto-norciai főegyházmegyének 2016. szeptember 28-án.

A vérereklyét át akarták szállítani Spoleto új templomába, amelyet október 22-én, pápai beiktatása évfordulóján szentelnek föl II. János Pál tiszteletére.

Forrás: MTI; Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria