Először szenteltek püspökké kapucinus szerzetest Pakisztánban

Kitekintő – 2021. március 26., péntek | 17:38

A szertartás a Beludzsisztán tartománybeli Kvetta város Szent Ferenc Gimnáziumában zajlott március 25-én. Khalid Rehmat az első pakisztáni kapucinus pap és az iszlámábádi-ravalpindi egyházmegye első papja, akit püspökké szenteltek.

„A világnak elsősorban békére van szüksége. Ezért választottam püspöki mottómul ezt: »Szolgálat, béke, fejlődés«. Valamennyi emberi lény egy családhoz tartozik, és Isten azt szeretné, hogy mindannyian boldogan és egészségesen éljenek. Ma világunkat megosztja a sokféle diszkrimináció. Azt gondolom, itt az ideje, hogy a béke és a fejlődés evangéliumát hirdessük, mindenféle megkülönböztetés nélkül” – ezekkel a szavakkal köszöntötte az egybegyűlteket Khalid Rehmat OFMCap, Kvetta (Quetta) új apostoli helynöke püspökké szentelése után. A szertartás a Beludzsisztán (Beluchistan) tartománybeli város Szent Ferenc Gimnáziumában zajlott március 25-én.

Az újonnan szentelt püspök utalt Lukács  evangéliumára (Lk 4,18): „Az Úr Lelke van rajtam; azért kent föl engem, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek”, és hozzátette, készen áll nagy alázattal szolgálni az Egyházat, szolgálatát a Szűzanyának ajánlva, akinek az igenjét ünnepelték aznap.

Christophe Zakhia El-Kassis érsek, pakisztáni apostoli nuncius volt a főszentelő, mellette Joseph Coutts bíboros, Karacsi emeritus érseke és Joseph Arshad érsek, a pakisztáni püspöki konferencia elnöke vett részt a szertartáson. A szertartáson sok pap, szerzetesnővér és számos hívő volt jelen, betartva a járványügyi előírásokat.

„Az új püspököt számára ismeretlen területre, Beludzsisztánba hívták el szolgálni – mondta Christophe Zakhia El-Kassis érsek –, és hiszek benne, hogy a Szentlélek fogja vezetni őt a kvettai hívek szolgálatában, szeretetben és törődésben.”

A nuncius és a jelenlévők egyperces csenddel emlékeztek meg a tavaly decemberben szívrohamban elhunyt Victor Gnanapragasam OMI püspökről, aki két évtizeden át szolgált a területen, egy különösen nehéz időszakban.

Kalid Rehmat egy kis pandzsábi faluban született 1968. augusztus 5-én, negyedik fiúként a családban. 1995-ben lépett be a kapucinusokhoz, 2007-ben tett örökfogadalmat, 2008-ban szentelték pappá Lahorban. 2020 novemberében választották meg kapucinus kusztosnak Pakisztánban. Nyolc éven át szerkesztette a Catholic Naqib folyóiratot, a lahori érsekség urdu nyelvű kiadványát. 2014 óta a kapucinus legfelsőbb tanács tagja. Victor Gnanapragasam püspök 2020. decemberi halála után Ferenc pápa 2021. január 1-jével nevezte ki apostoli helynökké. Az első pakisztáni kapucinus pap és az iszlámábád-ravalpindi egyházmegye első papja, akit püspökké szenteltek.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: Fides; UCANews; Ofmcap.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria