Embertelen erőszak az ecuadori börtönökben – A püspökök felelősségvállalásra szólítanak

Kitekintő – 2021. november 17., szerda | 18:02

„Fontos, hogy az emberek szociális lelkiismerete alapján vizsgálatot indítanak, de nem elég, ha utána csak annyit mondanak: a kormánynak rendet kell tennie a börtönökben. Mindannyian állampolgárok vagyunk, vállalnunk kell a felelősséget” – mondta a puyói apostoli kormányzó, miután november 12-én ismét erőszak tört ki a guayaquili börtönben, melynek során 68 meghaltak és 25-en megsérültek.

Rafael Cob Garcia püspök, az ecuadori Puyo apostoli kormányzója szerint minden állampolgárnak el kell gondolkodnia, mit tehetnének annak érdekében, hogy kevesebb rab legyen a börtönökben, csökkenjen az erőszak az utcán és a családokban, megszűnjön a droghasználat a felnőttek és a kamaszok körében, az iskolákban és az utcán egyaránt, és hogyan lehetne megelőzni a bűncselekményeket.

Az ecuadori börtönökben történő sorozatos erőszakos cselekedeteket a helyi egyház már többször is elítélte: a püspöki konferencia Le az erőszakkal! címmel közleményt adott ki, miután szeptember 30-án szintén a guayaquili börtönben megöltek 116 rabot, további 80 pedig megsérült.

„Embertelen és kegyetlen erőszak hatalmasodik el a rabok elméjén, mely túlmegy az emberi képzelet határán – fogalmazott Rafael Cob Garcia püspök. – Miben gyökerezik ez az erőszak? A pénz áll mögötte, amely minden embert csábít, szegényt és gazdagot egyaránt. Nem értjük, hogyan fajulhattak a dolgok ennyire szélsőségessé, és azt sem, miért nem lép fel a kormány az erőszak ellen, mely annyi szenvedést és halált okoz az országunkban.”

Az apostoli kormányzó kiemelte, hogy amikor az ember nem tiszteli a hozzá hasonlók életét, „amikor a másik csak fenyegetés, amit ki kell iktatni”, akkor lángra lobban az erőszak, amit szinte lehetetlen eloltani. „Mindez komoly problémát jelent az országnak és a kormánynak” – hangsúlyozta a püspök, kérve az állam beavatkozását „sürgősen és prioritást élvezve minden gazdasági vagy szociális válság előtt, mert az élet és a béke a legfontosabbak mindenki számára.”

„Senki nem mondta, hogy könnyű lesz felvenni a harcot a gonosszal, amikor az ördög a drogkereskedelem páncéljába öltözik – mondta a püspök. – Adjon Isten, aki mindenek felett ítélkezik, erőt és bölcsességet, hogy képesek legyünk kiállni a szenvedők és a közös érdekek mellett” – zárta nyilatkozatát Rafael Cob Garcia.

Az Ecuadori Köztársaság egy dél-amerikai ország, amely északon Kolumbiával, keleten és délen Peruval, nyugaton a Csendes-óceánnal határos. Hozzá tartoznak még a Galápagos-szigetek. Nevének jelentése spanyolul „Egyenlítő”, mivel az országot átszeli a kezdő szélességi kör. A 272 045 km² területű állam fővárosa Quito. Lakossága 16 624 858 fő, vallási összetételét tekintve háromnegyedük katolikus, a többiek főleg protestánsok.

 *

A budapesti világeseményt követően, 2024-ben Ecuador fővárosa, Quito ad otthont a következő, 53. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak.

Fordította: Baranyai Judit

Forrás és fotó: Fides.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria