Enzo Bianchi elfogadja a döntést, elhagyja Bosét – „Engedelmeskedem, ez a hallgatás ideje”

Kitekintő – 2020. június 4., csütörtök | 15:14

A bosei ökumenikus közösség alapítója és korábbi elöljárója elfogadja a Szentszék döntését, és elhagyja Bosét. Az ökumenikus közösség május 27-én tette közzé az apostoli vizitáció eredményét: Bianchitól és a közösség három másik tagjától azt kéri a Szentszék, hogy költözzenek máshová.

„Jézus is hallgatott – kommentálta döntését a Twitteren a bosei közösség alapítója. – Eljött az idő, amikor az igazságot csak a hallgatás fejezheti ki, mert az igazságot a maga mezítelenségében kell meghallgatni, a kereszten, amely a trónusa. Jézus Heródes előtt úgy mondta ki az igazságot, hogy hallgatott.” Szavai egy 77 éves ember mélyen megszenvedett döntéséről tanúskodnak: egész életét egy, az Isten szavára alapított közösség felépítésének szentelte, amelyet most el kell hagynia, hogy lehetővé tegye növekedését, fejlődését. A Szentszék május 13-án kiadott rendelkezése után – amelyben az indoklás a tekintély gyakorlásának módja volt – rögtön azt írta, megérti, hogy a jelenléte problémákat okozhatott. „Készek vagyunk bűnbánó lélekkel irgalmasságot kérni és adni” – írta közleményében.

A végső megegyezés május 31-én, pünkösdvasárnap született meg. A bosei közösséget alapításától kezdve a testvériesség lelkülete hatja át, ennek fényében nem arról van szó, hogy vannak győztesek és vesztesek. Bianchi és három társa elfogadta, hogy határozatlan időre elhagyják Bosét. Számos feltételezés van, hol telepszik le Enzo Bianchi, Olaszország és külföld is szóba jöhet. Két férfi szerzetestársa, Goffredo Boselli és Lino Breda öt évre távozik, két különböző helyre mennek, női szerzetestársuk, Antonella Casiraghi pedig egy harmadik helyre készül. A bosei közösségben megnyugvást jelent, hogy nem végleges távozásról van szó.

Enzo Bianchit nem „elűzték” az általa megálmodott közösségből, hanem azt kérték tőle, vonuljon vissza egy másik helyre, hogy ezzel időt adjon a közösségnek, hogy visszanyerje nyugalmát, újrafogalmazza a bosei karizmát. Abban reménykednek, hogy a vatikáni Államtitkárság segítségével majd ez az időszak is véget ér, és újra együtt járhatnak a testvériességnek ezen a szép és fontos útján.

A kialakult sebet be kell gyógyítani, hiszen veszélyeztette az odalátogatókat és magukat a különböző felekezetekhez tartozó testvéreket is, akik évtizedek óta az egység jelét látják a bosei közösségben. A Szentszék közbelépése a béke megvalósítására irányul.

Bosében újraindulhat az élet, testvéries légkörben, a megújulás reményében. Sok fontos kérdést tisztázni kell, többek között a közösség jogi helyzetét, hiszen több mint fél évszázaddal az alapítás után – bár azóta nemzetközi szinten elismert közösség lett – jogi értelemben a hívek magánjellegű szervezete maradt a helyi püspök felügyelete alatt.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Avvenire

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria