Ezeréves szarkofágot nyitottak fel Mainz legrégebbi templomában

Kitekintő – 2019. június 7., péntek | 13:46

A vizsgálatok célja, hogy megtudják, valóban az 1021-ben elhunyt Erkanbald érsek földi maradványait rejti-e a 2017-ben felfedezett kőkoporsó.

Ha igazolódik a feltevés, meglesz a bizonyíték arra, hogy a jelenleg a helyi evangélikus gyülekezet kezelésében lévő, 910-ben felszentelt Szent János-templom (Johanniskirche) volt a rómaiak által a Kr. e. 1. században alapított rajnavidék-pfalzi város első, eredeti székesegyháza, nem pedig a jelenlegi dóm, a később épült Szent Márton-katedrális, amely 1036 óta püspöki székhely.

A 11. századi kőkoporsót 2017-ben fedezték fel. Kedden felemelték a szarkofág hétmázsás fedelét, és egy tizennégy főből álló tudóscsoport azonnal hozzálátott a maradványok vizsgálatához, hogy a levegővel való érintkezés minél kevesebb kárt okozzon a maradványokban.

A koporsóban talált ruhamaradványok és a koporsó fekvése alapján azt már megállapították, hogy egy papi személy sírjáról van szó. A fej és a combok alsó része körül aranyszegélyt találtak, vélhetően egy fejfedő és egy papi ruha tartozékát. Ezenkívül az elhunytat a templom középső hajójában temették el, keletre, vagyis a főoltárra néző irányban.

Találtak a koporsóban szövetfoszlányokat és egy finom kidolgozású szövetcipőből származó maradványokat is – közölte a kutatócsoport vezetője, Guido Faccani. Faccani szerint a halottat a temetéskor valószínűleg égetett mésszel fedték be, hogy felgyorsítsák a holttest bomlását.

A koporsó belsejében megmunkálás nyomaira bukkantak, ezek még további vizsgálatra szorulnak. Emellett további fémmaradványok után kutatnak a szakemberek, a koporsóban talált szövet- és csontmaradványokon pedig DNS-vizsgálatot és kormeghatározást végeznek.

A szarkofág rejtélyének megfejtésében tizennégy tudós vesz részt, köztük régészek, antropológusok, fémrestaurátorok és textilelemzők. A gondosan dokumentált munkálatok befejezése után a koporsót visszazárják az elhunyt nyugalmának megőrzése céljából.

Forrás: MTI

Fotó: Dw.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria