Fegyveresek megöltek egy nyolcgyermekes református lelkészt és feleségét Nigériában

Kitekintő – 2020. június 12., péntek | 10:00

A házaspárt június 1-jén gyilkolták meg Taraba településen, Nigéria északkeleti részén. Emmanuel Saba Bileya tiszteletes és felesége, Julianna kilencedik gyermeküket várták. Gazdaságukban dolgoztak, amikor egy fegyveres csoport rájuk rontott. Nyolc gyermekük árván maradt.

A Hausa keresztény alapítvány álláspontja szerint nyílt és szervezett háború folyik a kereszténység ellen Nigériában. Hetente rabolnak el vagy ölnek meg keresztény vezetőket, papokat és szeminaristákat az afrikai országban. Darius Ishaku, Taraba kormányzója a This Day helyi napilapnak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy „gonosz és embertelen gyilkosságról van szó. A közelmúltban ilyen jellegű gyilkosságok nagyon gyakran előfordultak a Tarabától délre található közösségekben”.

Bileya tiszteletes és felesége meggyilkolása a keresztények ellen elkövetett erőszakhullám legutóbbi állomása Nigéria központi és északkeleti régióiban. Az atrocitásokat a Boko Haram iszlamista terrorszervezet, a Fulani nomád pásztorok és a nyugat-afrikai Iszlám Állam terrorszervezet hajtják végre.

*

A Polgári Szabadságjogok és a Jogállam nevet viselő nemzetközi szervezetek által május 15-én közzétett jelentés szerint több mint hatszáz keresztényt öltek már meg 2020-ban. A keresztények elleni támadások ellenőrizetlenek maradtak, míg Nigériában a biztonsági erők és a politikai szereplők elfordítják tekintetüket vagy összejátszanak a dzsihadistákkal.

Január 4-én négy katolikus szeminaristát raboltak el a kadunai Jó Pászto-szemináriumból. Egyiküket megölték. Március 8-án, a vasárnapi szentmise bemutatását követően elrabolták David Echioda atyát, akit aztán néhány nap múlva szabadon engedtek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria