Felmentettek egy káromlás miatt tíz éve elítélt pakisztáni keresztény férfit

Kitekintő – 2020. december 16., szerda | 12:06

A káromlás miatt elítélt fajszalábádi keresztény férfit, Imran Maszihot a lahori legfelsőbb bíróság december 15-én mentette fel. A fellebbviteli eljárás során hatályon kívül helyezték a 2010-ben hozott elsőfokú ítéletet, amely életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntette a most 38 éves férfit.

Az ügyről Kálil Tahir Szandhu keresztény ügyvéd számolt be a Fides hírügynökségnek. Ő védte Imrant, ahogy számos más, igazságtalanul káromlással vádolt pakisztáni keresztényt is.

„Ez jó hír az igazság, a keresztények és az ország számára egyaránt. Örülünk az eljárás pozitív kimenetelének, mely végre visszaadta a szabadságát egy ártatlan embernek. Másrészt azonban ott az eset keserű oldala is: elég csak arra gondolni, hogy

a tárgyalást több mint hetven alkalommal halasztották el. Imran tizenkét évig volt igazságtalanul börtönbe zárva,

el sem köszönhetett a szüleitől, akik fogsága alatt hunytak el, s megfosztották fiatalsága egy részétől egy olyan bűnért, amit el sem követett” – nyilatkozta az ügyvéd a Fides hírügynökségnek.

Az ehhez hasonló eseteket látva az ügyvéd megjegyezte: „Folytatni kell a harcot minden szinten, hogy módosítsák a káromlásról szóló igazságtalan törvényt. Túl régóta élnek vele vissza, s gyakran a keresztények válnak ennek ártatlan áldozataivá. Meg kell jegyeznünk, hogy 1986-ig nem voltak káromlási ügyek Pakisztánban. Aztán 1986-tól kezdve, amikor Mohammad Ziaul Hakk tábornok életbe léptette ezt a törvényt, szinte mindenütt felütötték a fejüket a káromlási esetek, melyek többsége azonban hamis és koholt vádakra épül.”

Imran Maszih 2009. július 1-je óta volt börtönben. 2010 januárjában életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték. Az ellene felhozott vádak teljesen hamisak voltak. Az egyik szomszédja azt állította, hogy Imran elégette a Korán egy példányát. A fiatalt tőrbe csalták: amikor az üzletében rendet rakott, meg akart szabadulni néhány arab nyelven írt könyvtől. Mivel nem ismeri a nyelvet, megkérte egyik szomszédját a könyvek átnézésére, hogy megbizonyosodhasson róla, nincs közöttük vallási témájú vagy muszlim imádságos könyv. A szomszéd biztosította őt afelől, hogy nincs közöttük ilyen jellegű írás, s így Imran Maszih el is égette őket. Ezek után a szomszéd jelentette fel, amiért állítólag meggyalázta és elégette a Korán egy példányát.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: ANSA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria