Ferenc pápa kezdeményezésére katolikus közvetítéssel érkezik el a béke Dél-Szudánba

Kitekintő – 2020. január 14., kedd | 15:05

Január 13-án mutatták be azt a dokumentumot, amelyet előző nap Rómában a Sant’Egidio közösség központjában írtak alá a dél-szudáni kormány és az ellenzéki mozgalmak szövetségének képviselői. A Római nyilatkozat kimondja, hogy január 15-től véget vetnek az ellenségeskedésnek.

Ferenc pápa erőteljes gesztusa – amikor tavaly április 11-én, egy vatikáni lelkigyakorlat végén letérdelt a dél-szudáni vezetők előtt, megcsókolta a lábukat, és arra kérte őket, vessenek véget az összetűzéseknek – bátorítást jelentett az ellenségeskedés végét kimondó megállapodáshoz. Ezzel az aláírással a kormány és a dél-szudáni ellenzéki mozgalmak szövetsége (SSOMA) – amely egyesít minden ellenzéki erőt, amelyek nem csatlakoztak az addisz-abebai békeszerződéshez – kifejezték elkötelezettségüket annak érdekében, hogy január 15-től véget vessenek az ellenségeskedésnek.

„A Római nyilatkozat nagyon nagy jelentőséggel bír a dél-szudáni békefolyamatban – magyarázta Paolo Impagliazzo, a Sant’Egidio közösség főtitkára a dokumentumot bemutató sajtótájékoztatón –, mert több mint két éven át tartó intenzív munka eredménye, a közösség elkötelezetten munkálkodott azon, hogy elősegítse a politikai párbeszédet. A békemegállapodás újjászületést jelent ebben az országban, annak lehetőségét, hogy tárgyalóasztal körül folytatnak politikai párbeszédet a különböző felek, viszálykodás nélkül. Ferenc pápa a gesztusával szíven ütötte és arra vezette őket, hogy komolyan keressék a kiengesztelődés útját.”

Az aláíró felek megerősítették: készek engedélyezni, hogy a humanitárius segítség folyamatosan, megszakítás nélkül érkezzen a helyi és nemzetközi szervezetektől, beleértve a civil szervezeteket is, hogy enyhítsék a háború és szörnyű árvizek által sújtott nép szenvedését.

Pa’gan Amum Okiech, a SSOMA szóvivője szerint Ferenc pápa érdeme a megállapodás, aki vatikáni látogatásuk alkalmával megcsókolta a lábukat: ez a gesztus „hatott ránk, hogy jólétre és testvériességre hívott minket, és most megvalósul az álom”. A szóvivő szerint tanulniuk kell a hibáikból és véget kell vetniük az ellenségeskedésnek, és ebbe a folyamatba mindenkit be kell vonni.

„Ferenc pápa hívását követtük – mondta Barnaba Marial Benjamin, a kormánydelegáció vezetője –, hogy tegyük félre a különbözőségeket, és keressük azt, ami egyesít, azt a módszert, amely a Sant’Egidio közösséget is ösztönözte… Ezekben a napokban a dél-szudániak találkozóin fel tudtuk ismerni közös történetünket, ami egyesít minket… Még hosszú út áll előttünk, kérjük, ne hagyjanak magunkra minket, hanem folytassák velünk az együttműködést.” A Sant’Egidio közösség nagyon intenzív munkát folytatott az elmúlt néhány évben, és Paolo Impagliazzo megerősítette: „Mi továbbra is kísérjük ezt a folyamatot, hamarosan lesz egy újabb találkozó annak felderítésére, hogyan lehet életbe léptetni a tűzszüneti folyamatokat, és milyen határidőkkel lehet elkezdeni a valódi politikai párbeszédet.”

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Vatican News; SantEgidio.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria