Ferenc pápa Paolo Martinelli püspököt nevezte ki Dél-Arábia apostoli helynökének

Kitekintő – 2022. május 4., szerda | 14:16

Május 1-jén a pápa Paolo Martinelli OFMCap olasz püspököt nevezte ki Dél-Arábia (az Arab-félsziget) apostoli vikariátusának új helynökévé, miután elfogadta kapucinus rendtársa, Paul Hinder püspök lemondását, aki betöltötte a 75. életévét.

Mario Delpini milánói érsek a kinevezés bejelentésekor elmondta, hogy Martinelli püspök új missziójában „nagyon kiterjedt régióban gondoskodik majd a katolikus hívekről”, főként ázsiai országokból érkező bevándorló munkások lelkipásztori ellátása lesz a feladata. A vikariátus hatáskörébe tartozik az Egyesült Arab Emírségekben, Ománban és Jemenben élő katolikusok lelkigondozása. Delpini érsek köszönetét és elismerését fejezte ki Martinelli püspöknek a milánói érsekség és a lombardiai püspöki konferencia nevében.

*

Paolo Martinelli Milánóban született 1958-ban, 1978-ban lépett be a kapucinus rendbe a lombardiai San Carlo tartományban. 1985 szeptemberében szentelték pappá, különböző pápai egyetemeken tanult és tanított teológiát.

2014. május 24-én nevezték ki Milánó segédpüspökévé, június 28-án szentelték a székesegyházban. A megszentelt életért és az iskolai lelkipásztori szolgálatért végzett püspök helynöki szolgálatot, emellett az Olasz Püspöki Konferencia megbízottja volt a megszentelt életért és az egészségügyi lelkigondozásért, valamint a papság és a megszentelt élet püspöki bizottságának elnökeként is dolgozott. Számos vatikáni kongregációban is töltött be feladatot.

*

A dél-arábiai apostoli vikariátust 2011-ben alapították. Eddigi vezetője Paul Hinder püspök volt. A helynökség közel egymillió négyzetkilométernyi területén 43 millió lakos él. Közülük 996 ezer katolikus, akiket 16 plébánián összesen 64 egyházmegyés pap szolgál. 2 szeminarista végzi jelenleg filozófiai és teológiai tanulmányait, 53-an tagjai férfi, 50-en női szerzetesi intézményeknek. 27 nevelő intézet, 10 jótékonysági intézmény működik a helynökség kezelésében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria