Fiatal tüntetőket öltek meg a rendőrök Nigériában – A szaléziak a békéért imádkoznak

Kitekintő – 2020. október 30., péntek | 9:00

A nigériai Don Bosco Ifjúsági Központ fiataljai a kontinens legnagyobb városa, Lagos melletti Ijuban gyűltek össze imára, hogy kérjék Istentől a béke, az igazságosság és a megbékélés ajándékait.

A Don Bosco Ifjúsági Központ fiataljai szolidaritásukat fejezték ki a lekki (Lekki, város Nigéria Lagos államában) áldozatokkal, ahol az október 20-ról 21-re virradó éjjel a katonák tüzet nyitottak, és több fiatalt megöltek, akik részt vettek a rendőri erőszak elleni tüntetésen.

A tüntetések október elején kezdődtek, amikor a nigériai rendőrség SARS (Special Anti-Robbery Squad) nevű speciális egysége meggyilkolt egy fiatalt. Az esetről videó készült, amely villámgyorsan terjedt a közösségi oldalakon. A felháborodás hátterében állt az is, hogy nem az első példája volt a rendőri brutalitásnak. A rendőrségi, majd globálisabb szintű reformokat követelő tüntetések hetek óta zajlanak az országban. (Forrás: Infoans.org)

„Ha azt a nagyszerű Nigériát akarjuk látni, amelyről mindannyian álmodunk, akkor nekünk, szaléziaknak többet kell tennünk fiataljaink kritikus gondolkodásáért és oktatásáért annak érdekében, hogy aktívan és pozitívan vegyenek részt a politikában” – mondta Ekugbah Chikezie nigériai szalézi atya, aki részt vett a szolidaritási imaalkalmon.

Október 25-én a vasárnapi Úrangyala imádság után Ferenc pápa is aggodalmának adott hangot a nigériai helyzet miatt. „Különös aggodalommal követem a Nigériából érkező híreket a bűnüldöző szervek és néhány fiatal tüntető közelmúltbeli erőszakos összecsapásairól – mondta a Szentatya. – Imádkozzunk az Úrhoz, hogy mindig kerüljük az erőszak minden formáját, szüntelenül keressük a társadalmi összhangot az igazságosság és a közjó előmozdítása révén.”

Forrás: Szaléziak.hu; Infoans.org

Fotó: Infoans.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria