Földrengés rázta meg vasárnap a horvát fővárost – Több egyházi épület is megsérült

Kitekintő – 2020. március 23., hétfő | 7:01

Fél óra eltéréssel kétszer mozdult meg a föld március 22-én vasárnap Zágráb térségében. A CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium vasárnap reggel az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint reggel 6 óra 24 perckor a Richter-féle skála szerinti 5,6-os földrengés keletkezett a horvát főváros, Zágráb térségében, mintegy 9 kilométeres mélységben.

Hozzátették: a földrengést a lakosság Magyarországon is érzékelte. Nem sokkal később azt közölték: 22-én 7 óra 1 perckor újabb földrengés keletkezett Zágráb térségében, melynek magnitúdója 5,1 volt a Richter-féle skálán. Az utórengést is érzékelték Magyarországon - írták.

A földrengésben a horvát fővárosban többen megsérültek, megrongálódott a város jelképének számító katedrális is.

A zágrábi sajtó jelentése szerint a horvát fővárosban mintegy tíz másodpercen keresztül rengett a föld, az emberek az utcákra menekültek, elment az áram, több épület homlokzata is megsérült, a zágrábi katedrális egyik 108 méteres tornyának egy része letört, és leesett a kereszt is, károkat okozva a környező épületekben. Jelentős károk keletkeztek a horvát parlament épületén is.

Vannak sérültek – közölte a zágrábi mentőszolgálat illetékese a Jutarnji List című napilappal, hozzátette azonban, hogy a legtöbben csak könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Egy gyerekre egy épület tetejének része esett rá, de az ő állapota is stabil. Később egy összedőlt épületből egy 15 éves gyerekeket kellett kimenteni, akinek jelenleg válságos az állapota. Többen a lakásukban rekedtek, Zoran Milanovic államfőt evakuálni kellett.

A zágrábi jezsuita Jézus Szíve-templom

Milan Bandic, Zágráb polgármester arra kértek az embereket, hogy akik vasbeton szerkezetű házakban élnek, térjenek vissza otthonaikba, azon épületek lakói számára, amelyek nem biztonságosak, megfelelő ellátást biztosítanak.

A vöröskereszt sátrakat állított fel Zágráb egyik belvárosi terén, ahol meleg ételt kínálnak a rászorulóknak. A tűzoltóknak a katonaság is segít a károk elhárításában. Andrej Plenkovic horvát kormányfő a károk mielőbbi felmérését és helyreállítását rendelte el. A miniszterelnök néhány miniszterrel maga is körbejárta a súlyosabban érintett területeket.

A belügyminisztérium még reggel azt kérte az emberektől, hogy menjenek az utcára, viszont igyekezzenek betartani a szükséges távolságot egymástól, hogy a koronavírus-fertőzéseket megelőzzék.

*

Ferenc pápa a földrengést követően, a vasárnapi Angelus elimádkozása után a következőket mondta: „Szeretném kifejezni közelségemet a horvát lakossághoz, melyet ma reggel földrengés sújtott. A feltámadt Úr adjon nekik erőt és szolidaritást, hogy meg tudjanak birkózni ezzel a csapással!”

Forrás: MTI

Fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria