Folytatódik a párbeszéd a Szentszék és a Kínai Népköztársaság között

Kitekintő – 2020. február 16., vasárnap | 18:20

Münchenben folytatott megbeszélést Paul Richard Gallagher érsek és Vang Ji kínai külügyminiszter. Hangsúlyozták a püspöki kinevezésekről szóló ideiglenes megállapodás jelentőségét, és folytatni kívánják a párbeszédet.

Február 14-én, pénteken a müncheni biztonságpolitikai konferencia keretében találkozott Paul Richard Gallagher érsek, a Szentszék külügyi kapcsolatokért felelős titkára és a Kínai Népköztársaság külügyminisztere, Vang Ji. Hetven éve nem került sor ilyen jellegű hivatalos találkozóra.

A szívélyes légkörben lezajlott megbeszélésen – tájékoztat a vatikáni államtitkárság közleménye – felidézték a két fél közötti kapcsolatok történetét, mely kapcsolatok idővel pozitívan fejlődtek.

Aláhúzták a püspöki kinevezésekről szóló ideiglenes megállapodás jelentőségét, melyet 2018. szeptember 22-én írtak alá. Megerősítették, hogy tovább kívánják folytatni a kétoldalú, intézményes párbeszédet, hogy ezzel segítsék a Katolikus Egyház életét, illetve a kínai nép javát. Elismerésüknek adtak hangot az erőfeszítésekért, melyekkel igyekeznek megfékezni a koronavírus terjedését, illetve szolidaritásukat fejezték ki az érintett lakosságnak. Végül pedig nagyobb nemzetközi összefogást sürgettek az együttélés és a béke érdekében a világon. Véleményt cseréltek a kultúrák közötti párbeszéd és az emberi jogok kérdéséről is – zárul a találkozóról kiadott közlemény.

A koronavírus által okozott járvánnyal kapcsolatban Ferenc pápa a szerdai általános kihallgatás végén lelki közelségéről biztosította a Kínai Népköztársaság lakosságát. Imádkozik kínai testvéreinkért, akik ettől a kegyetlen betegségtől szenvednek. „Kívánom, hogy mielőbb leljék meg a gyógyulás útját” – fohászkodott a Szentatya.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria