Fra’ Marco Luzzago a Szuverén Máltai Lovagrend új nagymesteri helytartója

Kitekintő – 2020. november 9., hétfő | 15:27

Fra’ Marco Luzzagót november 8-án választották meg a Szuverén Máltai Lovagrend nagymesteri helytartójává. A Legfőbb Államtanács, a választási testület november 7-én és 8-án ült össze a római Magisztrális Villában, a lovagrend két intézményes székhelyének egyikében. A résztvevők között volt Szabadhegÿ Kristóf, a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének elnöke is.

A választás minden szakaszát a Covid-19-járvány elleni intézkedések teljes betartásával vezették le. A Szuverén Máltai Lovagrend újonnan megválasztott vezetője a Legfőbb Államtanács tagjai és a Szentatya rendkívüli küldöttje, Silvano Maria Tomasi érsek, leendő bíboros előtt tette le esküjét. Fra’ Marco Luzzago az idén április 29-én elhunyt Fra’ Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinettót, a 80. nagymestert követi.

Ferenc pápát írásban tájékoztatták a választásról. Ezt követően tájékoztatták a rend összes nagyperjelségét, alperjelségét és nemzeti szövetségét világszerte, valamint a 110 államot, amelyekkel a Szuverén Máltai Lovagrend diplomáciai kapcsolatokat tart fenn.

A máltai lovagrend alkotmánya szerint a nagymesteri helytartó egy évig marad hivatalában ugyanolyan jogkörökkel, mint a nagymester. A nagymesteri helytartónak a mandátuma lejárta előtt újra össze kell hívnia a Legfőbb Államtanácsot.

*

Fra’ Marco Luzzago 1950-ben született Bresciában. A bresciai ferenceseknél érettségizett, utána orvosi tanulmányokat végzett a padovai és pármai egyetemen. Később a család gyárának vagyonkezelője lett, majd sok éven át tartó üzleti tevékenységet végzett a fogyasztói iparban és az áruforgalmazásban.

Fra’ Marco Luzzagót 1975-ben vették fel a Szuverén Máltai Lovagrend Lombardiai és Velencei Nagyperjelségébe, és 2003-ban tett ünnepélyes szerzetesi fogadalmat. Folyamatosan részt vett a lovagrend Lourdes-i zarándoklatain, az assisi és loretói nemzeti zarándoklatokon. 2010 óta teljes idejét a rendnek szenteli: Marche megyébe költözött, ahol a rend egyik kommendáját gondozza.

2011 óta a Római Nagypriorátus észak-marchei delegátusa és a rendi könyvtár igazgatója. 2017 óta tanácstag az Olasz Szövetségben. Szent VI. Pál pápa rokona.

Forrás és fotó: Szuverén Máltai Lovagrend

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria