Franciaország pénzügyi alapot hoz létre a szentföldi keresztény iskolák támogatására

Kitekintő – 2020. február 4., kedd | 19:49

Emmanuel Macron francia elnök jeruzsálemi látogatása során, január 22-én jelentette be Twitter-oldalán, hogy Franciaország alapot hoz létre a közel-keleti keresztény nevelési intézmények támogatására, hogy segítsék a régióban működő keresztény iskolákat, melyek összesen 400 ezer fiatal oktatását végzik.

„E megosztottságtól szenvedő régióban a keleti keresztények szerepe nagyon fontos. Franciaország feladata, hogy segítséget nyújtson nekik, amikor fenyegetés éri őket” – fogalmazott Twitter-üzenetében a francia elnök.

Emmanuel Macron január 22-én és 23-án tett látogatást Jeruzsálemben, ahol felkereste a keresztény, zsidó és muszlim szent helyeket. Találkozott a Domonkos-rendi szerzetesekkel is, akik Jeruzsálemben biblikus és archeológiai iskolát működtetnek, amelyet 1890-ben Marie-Joseph Lagrange francia domonkos alapított.

Macron elnök döntése kapcsán örömének adott hangot Pascal Gollnisch prelátus, a L’Œuvre d’Orient szervezet főigazgatója. A Párizsi Főegyházmegyéhez tartozó katolikus szervezet célja a keleti keresztények szolgálata 1856 óta. „Ez egy fontos döntés. A keresztény iskolák mindenki szolgálatában állnak, és a helyi lakosság érdekében végzik szolgálatukat” – nyilatkozta Pascal Gollnisch. Charles Personnaz, a szervezet önkéntes misszionáriusa az elnöki bejelentés kapcsán elmondta: a pénzügyi alapot tanárképzésre használják fel és arra, hogy francia nyelvű önkénteseket – diákokat és tanárokat – küldjenek a régióba.

A szentföldi keresztény iskolák között számos neves intézmény található. Az egész régióban hozzájárulnak a vallási közösségek közötti megértés elősegítéséhez.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Emmanuel Macron Twitter-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria