Franciaországban ismét részt vehetnek a hívek a szentmiséken

Kitekintő – 2020. december 4., péntek | 15:28

Az Államtanács elfogadta a francia püspökök fellebbezését, amelyet azt követően nyújtottak be, hogy a múlt héten Macron elnök harminc személyre korlátozta a szentmiséken részt vevők létszámát. Újabb egyeztetések indultak, hogy „reális küszöböt” határozzanak meg a hívek számát illetően.

A kormány döntése, miszerint harminc főre korlátozza a vallási szertartásokon részt vevők létszámát az istentiszteleti helyeken, „aránytalan” – így határozott november 29-én, vasárnap reggel a francia Államtanács, amely elfogadta a Francia Püspöki Konferencia által benyújtott újabb fellebbezést. A főpásztorok Macron elnök november 26-i, múlt csütörtöki rendelete ellen fellebbeztek, amelyet „alkalmazhatatlannak és irreálisnak” neveztek a Katolikus Egyház és más vallások képviselői is.

A bíró szerint „nem igazolja semmi ezt az abszolút és általános tiltást, mert semmilyen más engedélyezett tevékenységre nem vonatkozik ez a korlátozás, amelyet az érintett helyek méretétől függetlenül határoztak meg”.

A döntést visszafogott elégedettséggel fogadták a katolikus püspökök, akik most várják annak három napon belüli gyakorlatba ültetését: „A jogot megállapították, és az okot elismerték” – fogalmaznak a főpásztorok sajtóközleményükben. Azon reményüknek adnak hangot, hogy az igazságszolgáltatáshoz való fellebbezés „kivételt” jelent a kormánnyal folytatott „valós párbeszéd” újrafelvételéig, és nem ez lesz az általános módszer, amit alkalmazniuk kell.

A francia elnök november 2-án függesztette fel a nyilvános szentmisék bemutatását. Az Államtanács döntését követően a francia templomokban november 29-től ismét megkezdődött a szentmisék bemutatása a hívek részvételével; egyes templomok internetes rendszert alakítottak ki a helyfoglalás kezelésére.

November 30-án, hétfőn este a francia miniszterelnök, Jean Castex fogadta a püspöki kar küldöttségét. Erre a találkozóra annak fényében került sor, hogy a főpásztorok előterjesztettek egy protokollt, amely négy négyzetméter távolságot biztosít minden egyes hívő között, és a templomok befogadóképességének csak egyharmadát használja ki.

A püspöki delegáció tagja volt Éric de Moulins-Beaufort reimsi érsek, a francia főpásztori testület elnöke és a két alelnök, Dominique Blanchet és Olivier Leborgne püspök, valamint Dominique Lebrun, Rouen érseke, az állandó tanács tagja és Stanislas Lalanne, Pontoise püspöke.

A találkozó után a Francia Püspöki Konferencia elnöke azt nyilatkozta a France Blue rádiónak, hogy az egyórás megbeszélés során a miniszterelnök korrekt volt. Elmondták neki, hogy a döntés sok embernek fájdalmat okozott volna, és ő megértette – fogalmazott Éric de Moulins-Beaufort érsek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria