Ghánai verbiták: Krisztusról teszünk tanúságot az életünkkel, és Isten országát hirdetjük

Kitekintő – 2022. január 13., csütörtök | 16:28

A Ghánában szolgáló verbita misszionáriusok szolgálatának mindig lényeges eleme volt a plébániai lelkipásztorkodás, amióta 1938-ban megérkeztek a rendhez tartozó első papok az accrai Szent Szív-templomba, majd rövid időn belül iskolákat és új egyházközségeket indítottak.

Evangelizációs munkájuknak köszönhetően az accrai missziót 1944-ben prefektúrának, 1947-ben vikariátusnak nyilvánították, és 1950-ben egyházmegyei rangra emelték – ismertette Felix Dyamfi ghánai misszionárius pap, az Isteni Ige Társaságának tagja arról beszélve, hogyan kezdték meg tevékenységüket az afrikai országban Arnold Janssen atya lelki gyermekei.

„Közösségünk gyorsan növekszik, és sokat ígérő. Jelenleg kilencvenen vagyunk itt verbita misszionáriusok; ghánai származású papok a rend különböző szemináriumaiban Afrikában és más országokban tanulnak.

Önmagában az a tény, hogy már több mint negyven szerzetest és papot tudtunk küldeni más missziókba, a ghánai tartomány munkájának és vitalitásának megkoronázása” – fogalmazott Felix Dyamfi.

Az Isteni Ige Társaságának Ghánában szolgáló tagjai a kezdetektől különböző tevékenységeket végeznek: szerzetesek képzése, hivatásgondozás, közösségi szolgálat, tanítás a nagyszemináriumban, illetve a katolikus iskolában; ifjúságpasztoráció és szociális apostolkodás.

„Számos nagylelkű jótevő támogatásának és néhány egyházmegye testvéri fogadtatásának köszönhetően jobban jelen tudunk lenni a helyi egyházakban, és hatákonyabban tudunk dolgozni. Reméljük, hogy sok új hivatás születik Ghána különböző területein, erősítve kongregációnk jelenlétét, az Egyházért és az itt élő emberekért végzett szolgálatát” – nyilatkozta a verbita atya.

A misszionárius elmondta: a ghánai társadalmat segíti többek között a Nsawamban működő ortopédiai központjuk, ahol évről évre több száz embert látnak el.

Számos általános és középiskolát indítottak városban és vidéken. A Kukurantumiban működő, Szent Pálról elnevezett szakiskolában asztalosokat képeznek.

Az asztalosműhelyt teljes egészében a rend szerzetesei építették és alakították ki, és jelenleg is ők vezetik és üzemeltetik.

Verbita fenntartásban műdödik az accrai katolikus könyvközpont és a helyi katolikus sajtó is.

„Még sok feladat vár ránk – hangsúlyozza Felix Dyamfi atya. – Fontos, hogy figyeljünk a képzésben részt vevő sok fiatalra, valamint a helyi emberek biztató, pozitív reakcióira, akiket ösztönözni,  kísérni és támogatni kell.“

„Rendi szabályzatunk lényege és értelme, hogy megértve az Isteni Ige hívását készüljünk fel a missziós szolgálatra” – zárta nyilatkozatát a ghánai verbita misszionárius pap.

Fordította: Gátas Judit

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: Accra Diocese/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria