Haitin kiszabadult a bandák fogságába esett pap, de a közbiztonság hiánya továbbra is aggasztó

Kitekintő – 2024. július 5., péntek | 14:15

Szabadon engedték Emmanuel Saintéliat atyát, akit múlt vasárnap, június 30-án raboltak el banditák, akik megtámadták a karibi ország fővárosa, Port-au-Prince közelében fekvő Gressier települést, és húsz embert megöltek. A kiszabadulásról a port-au-prince-i főegyházmegye adott hírt, amely a hatóságoktól azt kéri, hogy vessenek véget az erőszaknak és védjék meg az emberek életét.

Újra szabad a gressier-i Keresztelő Szent János-plébánia papja, a múlt vasárnap elrabolt Emmanuel Saintéliat atya, akiért sajtóértesülések szerint nem fizettek váltságdíjat. Legalább húsz embert megöltek abban a támadásban, amelyet a Vivre Ensemble (Együtt élni) fegyveres csoport hajtott végre a gressier-i városháza ellen. A csoport vezetője egy korábbi rendőr, Jimmy Cherizier. Az ő szerepét meghatározónak tartják a Haitin kialakult kaotikus helyzetért, többek között ő követelte Ariel Henry elnök lemondását, ami márciusban be is következett. Gressier-ben a fegyveres csoportok lakóházakat gyújtottak föl és pánikot keltettek, annak ellenére, hogy már több napja jelen van a Kenya által vezetett békefenntartó kontingens. A rendőrség azóta újra ellenőrzése alá vonta a területet.

A port-au-prince-i főegyházmegye felháborodásának és fájdalmának adott hangot a válságos helyzet miatt. Július 1-jei közleményében a főegyházmegye minősíthetetlen gyilkos erőszakcselekedetnek nevezte a történteket. Az elrabolt papot úgy jellemezték, mint olyan lelkipásztort, aki soha nem hagyta magára a közösséget, melyért felelős, mindig kész volt segíteni és szolgálni.

Az esetből világosan látszik, hogy a főegyházmegyéhez tartozó egyes környékek még mindig kikerülnek a rendfenntartó erők irányítása alól – mutatott rá a port-au-prince-i érsekség, mely felháborítónak tartja, hogy semmibe veszik az állampolgárok jogait. A főegyházmegye közleményében együttérzéséről biztosította az áldozatokat és hozzátartozóikat, majd az állami hatóságokhoz fordult, hogy sürgősen cselekedjenek, és vessenek véget az erőszaknak, állítsák helyre az élethez való jogot Haitin.

Június végén érkezett Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be az első kenyai rendőrkontingens, amelyet a bűnbandák elleni küzdelem támogatására vezényeltek a karibi országba egy májusban kötött kétoldalú megállapodás alapján. Indulásuk előtt William Ruto kenyai államfő találkozott a misszióban részt vevő rendőrökkel. A zárt körű rendezvényen William Ruto az elnöki hivatal tájékoztatása szerint azt hangoztatta, hogy a küldetés az egyik legsürgetőbb és legfontosabb világszintű szolidaritási misszió. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa tavaly októberben Haiti kérelmére engedélyezte egy háromezer fős nemzetközi rendőrségi misszió odavezénylését. Kenya vállalta ennek a vezetését, és azt, hogy ezer fővel hozzájárul a küldetéshez.

Haitin évtizedek óta ingatag a belpolitikai helyzet. Hónapok óta kegyetlen bűnbandák tartják rettegésben az országot, főleg a fővárost. Az ENSZ szerint Port-au-Prince területének mintegy 80 százalékát már ellenőrzésük alá vonták ezek a fegyveres csoportok, és próbálják kiterjeszteni befolyásukat az állam más részeire is. Az erőszakhullám tovább súlyosbítja az amúgy is rossz élelmiszer-ellátási helyzetet, a karibi szigetország 11 millió lakosának csaknem fele számára nem biztosított a megfelelő mennyiségű élelem.

„Reménykedünk a változásban és hogy a rendőrkontingens békét hoz, de attól tartunk, hogy a bandák elleni háborún át vezet az út a békéhez, melyek nem fogják egykönnyen megadni magukat” – nyilatkozta a Vatican Newsnak Francesca Rava, a Rava Alapítvány elnöke, amely két kórházat üzemeltet Haitin. Bár az erőszak továbbra is tombol az országban, az új elnök, Garry Conille júniusi megválasztása reménykeltő, mert újra megnyitották a repülőteret és több kommunikációs csatornát is. Francesca Rava elmondta, hogy a legsürgetőbb egészségügyi kihívást a gyermekek alultápláltsága és az őket sújtó fertőzések jelentik, de a lőfegyverek által okozott sérülések nagy száma sem lebecsülendő.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Ricardo Arduengo

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria