Halálos ágyán szenteltek pappá egy laoszi szeminaristát – Különleges hivatás egy kicsiny egyházban

Kitekintő – 2022. június 16., csütörtök | 20:25

Khamsan Mim Khounthichak a laoszi Pakxé városából származik, éveken keresztül világi misszionárius volt, kétszer be is börtönözték. Miközben teológiai tanulmányait végezte Manilában, végstádiumú rákkal diagnosztizálták. Június 13-án a kórházi ágyon szentelték pappá. Egy barátja így beszélt erről: „Egy helyi pap ritka ajándék. De Isten másképpen akar gyümölcsöket teremni.”

A 7,2 millió lakosú Laoszban a katolikus egyház mindössze 60 ezer hívőből áll, ők nagyrészt vietnámi származásúak vagy a hmong törzs tagjai.

A Radio Veritas beszámolója szerint Mim aktív világi hívő volt egyházmegyéjében, és 2008-ban Manilába ment, hogy teológiai tanulmányokat folytasson. A Fondacio közösséghez tartozott, amely a karizmatikus megújuláshoz kötődő, különböző kultúrájú és felekezetű keresztények nemzetközi mozgalma; fiatalok nevelésével foglalkoznak és társadalmi fejlődést előmozdító projekteket vezetnek a szegények között.

Daniel Franklin E. Pilario Fülöp-szigeteki pap, teológus így emlékezik Mimre: „Lelkiismeretes és lelkes diák volt. Egy év után visszatért egyházmegyéjébe, hogy szolgáljon.”

Világi misszionáriusként a vietnámi határnál élő kirekesztett közösségekkel foglalkozott. „Velük együtt dolgozott a farmokon, imádkozott a családokkal, keresztelte a gyerekeket, megáldotta az embereket az ünnepeken. Boldogan élt a határvidéki emberek között, a bárányszagú pásztor szép példája volt, hogy Ferenc pápa szavaival éljünk” – mondta Pilario atya.

Nem könnyű az élet a peremvidéken, főleg mert a fiatal misszionárius tevékenységét nem nézték jó szemmel a kommunista hatóságok. „Kétszer is bebörtönözték. Elviselte a szegény közösségek nehéz életét. Amikor hallgattuk őt, mindig átsütött a szavain, milyen kiváltságos élményként, örömként éli meg, hogy Isten népével él.”

Miután megérett benne a papi hivatás, 2018-ban visszament Manilába a Szent Vince Teológiai Iskolába, hogy elkezdje a felkészülést a papságra. Idén májusban, amikor már a záróvizsgájára készült teológiából, elkezdett egyre jobban fájni a háta, nehezen tudott járni is. Kórházba került, ahol gerincvelő-daganatot diagnosztizáltak nála, végstádiumban. Püspöke ezért hozzájárult, hogy felgyorsítsák a folyamatot, amely a pappá szenteléséhez vezet.

Egy vietnámi pap barátja, egykori manilai diáktársa, Trieu Pham Minh így kommentálta a hírt: „Ennek az új papnak a hivatása különleges és ritka hivatás az egyházmegyéje és a laoszi egyház számára. Isten azonban ezzel az elhívással másképpen akar gyümölcsöket teremni, szent akarata szerint.”

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Asianews.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria