Hangjuk hallatására biztatja a Szentszék képviselője Afrika püspökeit

Kitekintő – 2022. július 31., vasárnap | 16:31

Paolo Ruffini, a Vatikáni Kommunikációs Dikasztérium prefektusa arra biztatja Afrika katolikus püspökeit, hogy adjanak hangot a kontinens alulról induló kezdeményezéseinek, hogy azokról a globalizált világ is tudomást szerezzen.

Isten népe világszerte kíváncsi arra, milyen munkát végeznek az afrikai katolikus püspökök a saját egyházmegyéikben. Ennek hírüladásához szorosabb együttműködésre van szükség a vatikáni médiafelületekkel. A globalizált világnak hallania kell önökről és mindarról, amit helyi egyházként a különböző egyházmegyékben tesznek. Szeretném ösztönözni önöket az együttműködés és a hálózatépítés fokozására – biztatott Paolo Ruffini az Afrika és Madagaszkár püspöki konferenciáinak szimpóziumán (SECAM) elmondott beszédében.

A rádió, az internet és a közösségi média segítségével olyan rendszert építhetünk ki, amelynek küldetése a bábeli megosztottság fokozása helyett az igazság erejének táplálása – fogalmazott a prefektus. Elismerően beszélt a katolikus püspökök kontinensen átívelő egyházi rádió- és televízióállomások létrehozásáért tett erőfeszeítéseiről és hangsúlyozta a vatikáni médiával való partnerség és a hálózatépítés fontosságát.

A vatikáni tisztségviselő szerint egy ilyen partnerség lehetővé teszi, hogy Isten népe Afrikában is „hiteles hírekhez jusson a Szentatyáról, a Szentszékről és az egyetemes egyházról”. A formálódó együttműködésnek hála ugyanis az afrikai egyházmegyei rádiók közvetítik a Vatikáni Rádió napi közleményeit és műsorait, az angol, francia, portugál mellett szuahéli és esetenként más afrikai nyelveken is.

Paolo Ruffini hangsúlyozta a kommunikáció szerepét a szinódusi zsinat előkészületeiben is, mondván, a Szentatya célja a gondoskodás és a felebaráti szeretet szellemének elmélyítése az emberek között. A vatikáni tisztségviselő szerint a kommunikáció segít abban is, hogy „kialakuljon a hívekben a jó kritikai érzék, illetve hogy megtanulják megkülönböztetni a jót a rosssztól, az igazat a hamistól, valamint hogy értékelni tudják az igazságosságért, a társadalmi egyetértésért és a közös otthonunk iránti tiszteletért folytatott munkát”.

A megalakulásának ötvenedik évfordulóját ünneplő Afrikai és Madagaszkári Püspöki Konferenciák Szimpóziuma (SECAM) 2019 júliusában, a jubileumi rendezvénysorozat lezárásakor Uganda fővárosában, Kampalában pasztorációs dokumentumot fogalmazott meg. Az úgynevezett Kampalai dokumentum (KD) célja, hogy segítse Isten népének elmélyíteni tudását Krisztusról Afrikában, valamint iránymutatást ad az afrikai egyház számára az evangelizációs küldetés teljesítésével kapcsolatban. A Vatikáni Kommunikációs Dikasztérium prefektusa mostani beszédében reflektált a KD-re is, amely az egyházon belüli kommunikáció fejlesztésére is ígéretet tesz, miközben felszólítja a az afrikai katolikus püspököket, hogy mozdítsák elő a püspöki konferenciák közötti együttműködést.

A KD arra kéri a nemzeti püspöki konferenciákat, hogy aktívabban vegyenek részt a médiával foglalkozó lelkipásztori megbízottak technikai, doktrinális és erkölcsi képzésében. A megfelelő szakmai képzés elősegíti, hogy a hívek hogy ne féljenek kifejezni hitüket a média világában – mondta a vatikáni tisztviselő, hozzátéve: „Sürgetjük a katolikus egyetemeket és felsőoktatási intézményeket, hogy a tőlük telhető legjobb képzést biztosítsák a társadalmi kommunikációs tanulmányok terén mind humán, mind szakmai szinten.”

Fordította: Meszlény Zita

Forrás és fotó: Aciafrica.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria