Hangversennyel ünnepelték a vatikáni–magyar diplomáciai kapcsolatok jubileumát Rómában

Kitekintő – 2020. február 18., kedd | 13:05

Hangversennyel emlékeztek meg hazánk és a Szentszék közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének századik, illetve 1990-ben történt helyreállításának harmincadik évfordulójáról február 13-án Rómában.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Áder János köztársasági elnök, aki a másnap esedékes vatikáni látogatására érkezett az Örök Városba. Az eseményen jelen volt Angelo Acerbi érsek, aki a rendszerváltást követően nunciusként szolgált Budapesten.

A vatikáni intézmények tisztviselői, különféle római egyházi és társadalmi szervezetek, valamint a Szentszéknél akkreditált diplomáciai testület képviselői és a római magyar közösség tagjai vettek részt a hangversenyen, amit a vatikáni hivataloknak otthont adó Palazzo della Cancelleria Giorgio Vasari freskóival ékes dísztermében rendeztek.

A hangversenyen a Budapesti Kodály Zoltán Kórusiskola Iubilate Leánykara – ifjabb Sapszon Ferenc és Sapszon Borbála vezetésével, Nagy Ákos zongora-, illetve Ábrahám Orsolya fuvolakíséretével – magyar és nemzetközi kórusműveket adott elő, köztük Kodály Zoltán Karácsonyi pásztortáncát és Esti dalát, továbbá Kárpáti Tünde Tantum ergo, Kocsár Miklós Salve Regina és Sapszon Ferenc Fatimai Ave Maria című darabját.

Felcsendült a magyar és a pápai himnusz is; utóbbi a vatikáni hivatalos változatban, latin szöveggel (O felix Roma – O Roma nobilis). Az ünnepi hangversenyt a 30 éve szabadon emlékév keretében rendezték meg.

Habsburg-Lotharingiai Eduard szentszéki magyar nagykövet, valamint a vatikáni Államtitkárság képviseletében Miroslaw Stanislaw Wachowski, az államközi kapcsolatok titkárhelyettese mondott köszöntőbeszédet.

A szentszéki magyar nagykövet felelevenítette a magyar–szentszéki kapcsolatok utóbbi harminc évének főbb állomásait, valamint hangsúlyozta a közelgő budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus és a Nemzeti összetartozás évének jelentőségét.

Miroslaw Stanislaw Wachowski kijelentette, a Szentszék különleges rokonszenvvel tekint Magyarországra, ezeréves kereszténységére, s „a közös európai ház” építéséhez való hozzájárulására, majd azon kívánságnak adott hangot, hogy a kétoldalú kapcsolatok erősödjenek tovább a találkozás és a párbeszéd kultúrájának jegyében.

Gesztusértékű, hogy az államközi kapcsolatok titkárhelyettesének beszédét a L’Osservatore Romano vatikáni napilap is közölte.

Forrás és fotó: Magyarország Szentszéki Nagykövetsége

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria