Harminc éve állították vissza a latin katolikus egyházat Ukrajnában

Kitekintő – 2021. július 28., szerda | 18:28

Szvjatoszlav Sevcsuk kijevi nagyérsek, az ukrán görögkatolikus egyház vezetője üzenetben fejezte ki háláját Mieczysław Mokrzycki lembergi (lvivi) érseknek, az ukrán római katolikus püspöki konferencia elnökének a latin rítusú katolikusok testvéri segítségéért, amelyet a szovjet rezsim alatt nyújtottak. Örömre ad okot a két közösség egységes tanúságtétele.

Szvjatoszlav Sevcsuk kijevi nagyérsek abból az alkalomból küldött üzenetet, hogy 30 évvel ezelőtt, 1991. július 21-én Szent II. János Pál pápa helyreállította az országban a latin egyházi struktúrát.

„Ma hálával emlékezünk testvéri támogatásokra, amikor egyházunk a katakombákban élt” – írja üzenetében Sevcsuk érsek, utalva rá, hogy abban az időben a latin székesegyházak nyújtottak lelki oltalmat a görögkatolikus hívek ezreinek. Mint ismeretes, a sztálini rezsim kegyetlenül üldözte az ukrán görögkatolikus egyházat, miután a moszkvai ortodox patriárkátus erőszakkal annektálta azt. Tömegével hurcolták el azokat a papokat, akik megtagadták, hogy ortodoxok legyenek. Számos püspököt, papot, szerzetest és világi hívőt likvidáltak; javaikat az államnak és az ortodox egyháznak juttatták.

A nagyérsek üzenetében kiemeli, hogy II. János Pál pápa döntően hozzájárult a szovjet rezsim bukásáshoz, és egyben az ukrán egyház újjászületéséhez.  Sevcsuk emlékeztet a lengyel pápa 2001-ben tett ukrajnai apostoli látogatására, amikor Lvivben boldoggá avatta Septickij archimandritát huszonöt másik görögkatolikus vértanúval együtt.

Szvjatoszlav Sevcsuk érsek örömét fejezte ki a két egyház teljes szeretetközösségéért, ami a Katolikus Egyház egységét mutatja. A görögkatolikus főpásztor hangsúlyozta: a latin egyházi struktúra helyreállítása nemcsak Isten irgalmának jele, hanem a hit elismerése is, amelyet nagyszerű elődeik hűségének köszönhetően kaptak.

Ukrajnában a katolikusok a lakosság mintegy 10 százalékát alkotják. Többségük görögkatolikus, csupán 10-15 százalékuk latin rítusú. A latin egyház egy érsekséggel működik, lvivi székhellyel; illetve hat szuffragáneus egyházmegyét számlál.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria