Három püspök mutatott be gyászmisét egy családapáért Kínában

Kitekintő – 2024. július 11., csütörtök | 10:33

Június 5-én három püspök mutatott be gyászmisét egy családapa lelki üdvéért a Sanhszi tartománybeli Csangcse (Changzhi) városban. Az elhunyt édesapa mindhárom fia papként szolgál Kína három különböző tartományában.

„Mindig azt ajánlottam a hívőknek, hogy legyenek szerények és alázatosak. Ma azonban mindenki előtt büszkén és hangosan szeretném dicsérni ezt a katolikus családapát, aki hittel szentelte az Úrnak nemcsak az életét, hanem a fiait is, akik közül mindhárman papok. Ő az egyedüli ilyen az egyházmegyénkben” – Peter Ding Lingbin, a Sanhszi tartománybeli Csangcse város püspöke ezekkel a szavakkal fordult a hívek, papok és szerzetesnővérek sokaságához, akik június 5-én e családapáért bemutatott gyászmisére gyűltek össze.

Csangcse püspökével együtt koncelebrált a Hopej tartománybeli baodingi egyházmegye püspöke és a Hupej tartománybeli hankoui főegyházmegye érseke, amely egyházmegyékben a három pap szolgál.

Egy 2010 januárjáig elvégzett felmérés szerint az országban több mint 320 „többhivatásos” családot regisztráltak, amelyekből összesen 693 püspök, pap, szerzetes férfi és nő került ki 25 tartomány, város, autonóm régió és település 69 egyházmegyéjében. Közülük egy család két papot és három apácát szentelt az Úrnak. Négy család adott háromszoros papi hivatást, mint az elhunyt apa családja Csangcséban. A három fiú: Gao Huqing atya, aki a baodingi egyházmegyében, Antonio Gao Ruihu atya, aki a csangcsei egyházmegyében és Francis Gao Ruiqing atya, aki a hankoui főegyházmegyében szolgál.

A 2010-ben, a papság évében végzett felmérés azt mutatta, hogy a hivatások válsága ellenére, ami az egygyermekes politika, a szekularizáció és az alapvető közösségi élet szabálytalanságai miatt tapasztalható, sok katolikus család nagylelkűen adta gyermekeit az Egyháznak – gyakran még az egyetlen fiukat is. Ez a jelenség mély hitet és az Úr iránti szeretetet, valamint az Egyházhoz való erős kötődést tükrözi. (A papság évét XVI. Benedek pápa a plébánosok védőszentje, Vianney Szent János halálának 150. évfordulója alkalmából hirdette meg 2009. június 19. és 2010. június 11. között.)

A felmérés meglepően sok több hivatást is adó családot tárt fel, egy olyan különleges környezetben, ahol számos pap és szerzetesnővér a származási területétől eltérő régióban szolgál. A felmérés célja azt volt, hogy „ösztönözze a híveket, hogy kövessék e nagylelkű családok példáját, hogy felismerjék a hivatásképzés fontosságát, és hogy a papság évében elősegítsék a hivatásokat”.

Forrás és fotó: Fides

Hollósi Judit/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria