Helyreállították Rómában az Ácsok Szent József-templomának tetőszerkezetét

Kitekintő – 2019. augusztus 31., szombat | 12:00

2018. augusztus 30-án csaknem teljesen bedőlt a római Fórum tőszomszédságában álló barokk templom teteje, miután éppen az egyik főgerenda összeroppant. A megújult tetőszerkezetet a leomlás évfordulóján, augusztus 30-én áldották meg – adta hírül a római helynökség.

Pénteken délelőtt Daniele Libanori római segédpüspök áldotta meg a tetőszerkezetet és a fölé emelt védősátrat. Ebből az alkalomból egy napra megnyitották az érdeklődők számára a helyreállítási területet; szakértők vezetésével mutatták be az eddig elért eredményeket Francesco Coccopalmerio bíboros címtemplomában. A felújítás ugyanis még nem ért véget, folynak a további munkálatok. Az elmúlt 12 hónapban a római helynökség istentiszteleti helyekkel és kulturális javakkal foglalkozó építésügyi irodája irányította a templom helyreállítását, hogy mielőbb visszakerüljön a hívek használatába az értékes templom.

A munkálatok vezetője a római helynökség által kiadott közleményben tájékoztatott arról, hogy új gerendázat került az összeomlott helyére, és a fából készült kazettás mennyezetet tartó szerkezetet sikerült megőrizni új elemek beillesztésével. Hőszigeteléssel javították a faszerkezet tartósságát a tetőzetben. A famennyezet egyes elemeit megtisztították, megszilárdították és kezelték, majd visszarakták őket eredeti helyükre. A felújítást az adófizetők által az olasz egyháznak felajánlott nyolcezrelékből, valamint az egyik római bevásárlóközpont adományából finanszírozták.

A munkálatok a famennyezet visszahelyezésével, a két történelmi orgona helyreállításával és a Kereszt-kápolna boltívének megerősítésével folytatódnak. „Sok még a teendő, de az Ácsok Szent József-temploma mindig a rómaiak szívében él!” – nyilatkozta Daniele Libanori római segédpüspök.

A felújítás folyamatát az érdeklődők nyomon követhetik a www.sangiuseppedeifalegnami.org weboldalon, ahol folyamatosan frissülő fotókkal mutatják be a munkálatokat.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria