Hinder apostoli vikárius: A háborúval megnőtt a szegénység is Jemenben

Kitekintő – 2020. november 16., hétfő | 14:24

„Elkeserítő a helyzet Jemenben, a háború elhúzódásával a szegénység problémája is súlyosbodott: éhínség van, nincs élelem, az árak pedig magasak az infláció mértéke miatt. Ráadásul a népességet a kolera és a vízhiány is sújtja.” Az Egyház által november 15-én tartott szegények világnapja alkalmából Paul Hinder, Dél-Arábia apostoli vikáriusa tájékoztatott az arab országban kialakult helyzetről.

„A jemeni háború eddig több mint 120 ezer ember halálát okozta, ám a gazdasági következményeket az Arab-félsziget egész lakossága megszenvedi.” A helyi egyházat vezető Paul Hinder külön kitért a kis létszámú keresztény kisebbség nehézségeire: „A keresztények száma – mondta – a migránsok általános helyzete miatt a jövőben csökkenni fog, mert a gazdasági állapotoknak lesznek következményei. Sokan elvesztették a munkájukat. Emiatt el fogják hagyni az országot, s ez óhatatlanul súlyos csapásként éri majd az egész közösséget.”

A szegény felé is nyújtsd ki a kezedet” (Sir 7,32)

– ezt a témát javasolta idén a pápa a szegények világnapjára minden kereszténynek és a jóakaratú embereknek. „A jemeni népnek nyújtott támogatásunk – mondta az apostoli vikárius – az igehirdetés és a szolidaritás legfőképpen az elesettek, a szegények, a magukra hagyottak felé. Igyekszünk fölismerni a szükségleteiket, és a lehető legmegfelelőbb módon segíteni rajtuk.” Szanaában a misszionáriusok ezenkívül ingyenes betegellátást biztosítanak, és segítik a leginkább rászorulókat: „A Szeretet Misszionáriusai – tette hozzá – rendkívül fontos szolgálatot teljesítenek, munkájuk szimpátiát és szeretetet ébreszt az emberekben. Számukra a közelség jele, amikor egy mosolyt és egy jobb élet reményét adjuk nekik.”

Jemennek még rengeteg kihívással kell szembenéznie, hogy javíthasson lakossága életkörülményein. Az ENSZ Fejlesztési Programjának (United Nations Development Program, UNDP) legfrissebb jelentése szerint Jemen válhat a világ legszegényebb országává, amennyiben az ott dúló háború elhúzódik egészen 2022-ig. A jelentés szerint a gazdaság összeomlását a háború okozta: 2015 óta a gazdasági tevékenységek veszteségét 89 milliárd dollár értékben határozták meg. Az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) 3577 dollárról 1950 dollárra esett vissza, amire 1960 óta nem volt példa. Ezen kívül az is kiderült, hogy 2014-ben a lakosság 25 százaléka alultáplált volt, ez a szám mára azonban megközelíti a 36 százalékot, és rövid időn belül elérheti akár az 50 százalékot is.

„A problémát nagyon sokszor az jelenti – magyarázta a püspök – hogy miképp hívhatunk segítséget külföldről.” Ferenc pápának a szegények világnapja alkalmából elmondott üzenetét idézve az apostoli vikárius azt mondta:

A leginkább rászorulók és az ínséget szenvedők megsegítése egy olyan befektetés, amely megtérül annak is, aki ad és annak is, aki kap; emberiességben mért jövedelem, amely – ha türelemmel vagyunk – meghozza a gyümölcsét.”

Jemen állam Délnyugat-Ázsiában, az Arab-félsziget délnyugati peremén fekszik. Az arab világ egyik legelmaradottabb, legszegényebb országa. A lakosság 96%-a jemeni arab, 3% indiai és pakisztáni, 1% szomáliai. Az arab lakosság a partvidéken az afrikaiakkal, délen az indiaiakkal keveredett. Vallási eloszlás: 99%-a muszlim (kb. 65%-a szunnita, 35%-a síita), 1%-a pedig egyéb vallású (hindu, zsidó, keresztény).

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides; Wikipédia

Fotó: Vatican News; Wikipédia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria