Hogyan töltik a svájci gárdisták a szabadidejüket a Vatikán falain belül – és kívül?

Kitekintő – 2019. július 29., hétfő | 15:54

Sport, zenehallgatás, zenetanulás és a római nevezetességek fölkeresése – ezek a kedvelt időtöltései a Pápai Svájci Gárda tagjainak, amikor éppen nincsenek szolgálatban a Vatikán bejáratánál vagy a Szentatya személyéhez kötődő helyszíneken.

Az #1506, a Svájci Gárda mesél magáról című videosorozat – melyet a Kommunikációs Dikasztérium égisze alatt forgatnak – legújabb, hetedik epizódja a szabadidő és a hobbik témakörével foglalkozik, lévén, hogy ilyenkor a Szentatya is pihen, nincsenek hivatalos elfoglaltságai sem a Vatikánban, sem a falakon kívül.

Kiváltságos helyzetben vannak az 513 éves Pápai Svájci Gárda délceg ifjai, hiszen ha sportolni támad kedvük, kocoghatnak a festői vatikáni kertekben, vagy éppen leülhetnek egy árnyas fa alá olvasni kedvenc írójukat. Ha beltéri mozgásra vágynak, mert túl nagy a hőség, akkor saját konditerem áll rendelkezésükre, ahol a különböző gépek használatával erősíthetik magukat. Erre szükségük is van, hiszen az egész napos őrt álláshoz erős hát- és hasizmok szükségesek.

A Svájci Gárda kaszárnyája közvetlenül a Vatikán egyik bejáratánál, a Szent Anna-kapunál található. Jellemzően itt szoktak fényképezkedni a turisták a reneszánsz ihletésű kék vagy sárga-piros-kék csíkos öltözékű fiatalemberekkel.

A könyvtártól a menzáig mindenről gondoskodnak számukra. Az öt szakácsnő – szerzetesnővérek – olasz és svájci ételeket főz a gárdistáknak, akik levezetésként kosarazhatnak vagy unihokizhatnak is. Futballcsapatuk rendszeres résztvevője a vatikáni focibajnokságnak, mint ahogy a nemrég alakult vatikáni atlétikacsapatot is erősítik.

Aki zenélni szeretne, azt előszeretettel bátorítják a különböző fúvós hangszerek elsajátítására, ha pedig már játszanak valamin, akkor ott a helyük a gárda fúvószenekarában. Ők szoktak zenélni a karácsonyi időszakban, amikor a pápa a Szent Péter téren az évvégi Te Deumkor megnézi az ott felállított betlehemi jászlat. Természetesen a gárda számára a legfontosabb alkalom az újoncok eskütétele május 6-án. Ilyenkor egy hétre külön zenekar alakul egy Svájcból érkező karmester vezényletével.

Szabadidejükben a gárdisták szeretnek elidőzni az Örök Város műemlékei között, de két-három napos kirándulásokat is tesznek Olaszországban vagy Európa más országaiban. 2012-ben Szombathelyen is jártak védőszentjük, Szent Márton tiszteletére.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Videó: Vatican News/YouTube

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria