Horvát püspökök és rendi elöljárók zarándoklata Károlyváros Szent József-kegyhelyére

Kitekintő – 2021. június 11., péntek | 19:18

Június 7-én, hétfőn tartották a horvát katolikus püspökök és legfőbb szerzetes-elöljárók közös zarándoklatát, melynek során felkeresték a Zágrábtól 56 kilométerre délre fekvő Károlyváros (Karlovac) Szent József-kegyhelyét, ahol szentmisében kérték Jézus nevelőapjának és oltalmazójának közbenjárását.

A Josip Bozanić zágrábi bíboros érsek által bemutatott szentmise kezdetén Zdenko Križić, a gospić-senji egyházmegye püspöke a főpásztorok és a szerzetesrendek vezetőinek zarándoklatát olyan eseménynek nevezte, melynek során az egyházi vezetők a hívekkel együtt imádkoznak azért, hogy közösen találjanak válaszokat az Egyház számára a jelenlegi kihívásokra.

Homíliájában Želimir Puljić zárai érsek kijelentette: „Ezzel a zarándoklattal közel akarunk lenni mindazokhoz, akiket a vészterhes koronavírus-járvány, valamint a Zágrábban és Banovinában pusztító földrengés érintett (...). Felajánljuk minden szenvedésünket és gondunkat Szent Józsefnek, az Egyház védelmezőjének, aki a horvát parlament, a családok és horvát nép oltalmazója.” A püspökök egyházi szerepére utalva megerősítette, hogy „a szekularizált világ hitehagyásának kihívásaival szemben a püspöknek valódi értékeket hirdető prófétának kell lennie. Míg egy jó pásztor szíve az elveszetteket keresi, nem szabad félnie, hogy »hamis antropológiákat« leplezzen le, és figyelmeztessen olyan csábító ideológiákra, amelyek féligazságokat terjesztenek az emberről és üdvösségéről.”

Želimir Puljić zárai érsek utalt a szerzetesek és szerzetesnővérek szerepére, hangsúlyozva a négy alapvető szolgálat – diakónia, közösség, igehirdetés és liturgia – kapcsolatát.

A kezdet a Szentléleké, aki minden jó cselekedet ösztönzője és motorja. Ezt követi az ember döntése, hogy radikálisan választ egy életmódot Jézus tanácsa szerint, egy konkrét közösségben...”

A szentmise végén Josip Bozanić bíboros elmondta a Szent Józsefhez szóló felajánlási imát, megköszönve mindazok szolgálatát, akik teljesen Istennek szentelik magukat: „Ők ajándékok, a gazdagság és a sokszínűség jelei az Egyházban.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Dinko Neskusil/IKA/HBK

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria