Idén online találkozik a püspökök szentföldi koordinációs csoportja

Kitekintő – 2021. január 11., hétfő | 13:12

A Covid-19-járvány miatt idén online tartják január 16. és 21. között a szentföldi koordinációs csoport hagyományos találkozóját, amelyen az európai püspökök mellett az Egyesült Államok, Kanada és Dél-Afrika főpásztorai vesznek részt.

A szentföldi koordinációs csoport a 20. század végén jött létre a Szentszék kezdeményezésére az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE), valamint Észak-Amerika és Dél-Afrika püspöki konferenciáinak tagjaiból. A csoport célja, hogy támogassa a szentföldi helyi egyházakat, aminek része az is, hogy meglátogatják a közösségeket.

Az érintett püspökök online találkozójának célja a szentföldi egyház támogatása „imádságban és zarándoklatokon keresztül”, egyúttal pedig szeretnék a szentföldi keresztények helyzetét világszerte ismertté tenni, többek között az évenkénti közös tanácskozás eredményeinek és tapasztalatainak a figyelembevételével.

A szentföldi koordinációs testület hagyományos találkozóját minden év január közepén rendezik meg, ám mivel a világjárvány idén ezt nem teszi lehetővé, ezért a következő, immár 21. találkozót digitálisan, streamelt konferenciákon keresztül tartják január 16. és 21. között. Várhatóan tizenöt püspök vesz részt, akik tizenegy püspöki konferenciát képviselnek szerte a világon.

A turizmusban és a zarándoklatok területén dolgozó szentföldi keresztények számára a járvány komoly károkat okozott, köztük súlyos gazdasági veszteségeket, melyek veszélybe sodorják számos család megélhetését. „Az amúgy is nehéz politikai és társadalmi helyzet így még nyomasztóbbá vált sok szentföldi keresztény család számára – értékeli a helyzetet a német püspökök elemzése. Ebben a mostani 2021-es évben minden eddiginél nagyobb szükség van a találkozó adta információcserére és a lehetőségek megvitatására.”

A csoport hagyományos találkozóján idén részt vesz az új jeruzsálemi latin pátriárka, Pierbattista Pizzaballa érsek és a régió apostoli nunciusa, Leopoldo Girelli érsek is. Az online konferencia résztvevőit tájékoztatják a Gázai övezet jelenlegi helyzetéről, és megvitatják a szentföldi keresztény iskolák helyzetét, különös tekintettel a Gázai övezet oktatási lehetőségeire. A szervezők abban reménykednek, hogy amint a járványügyi helyzet azt lehetővé teszi, lehetőleg még 2021 nyarán, egy kisebb létszámú püspöki küldöttség személyesen a Szentföldre látogathat.

A püspökök nemzetközi online találkozójának az a célja, hogy megerősítse a szentföldi keresztényeket és egyházaikat; nem kiváltságokat kérnek a helyi keresztények számára, hanem méltóságuk és jogaik tiszteletben tartását.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria