Így készülnek Guadalupei Miasszonyunk ünnepére a járvány idején

Kitekintő – 2020. október 29., csütörtök | 9:04

Október 25-én, vasárnap Mexikóban a Guadalupei Miasszonyunk-bazilika honlapján közzétették azokat a lehetőségeket, melyek révén a hívek részt vehetnek az ünneplésben anélkül, hogy a koronavírus-járvány miatt kockára tennék egészségüket.

Mexikó készül védőszentje, a Guadalupei Szűz emléknapjára, melyet minden évben december 12-én ünnepelnek, hívek millióinak részvételével. Idén a Mária-kegyhelyet az egészségügyi rendelkezések betartásával nem egyszerre, hanem novembertől jövő januárig kisebb csoportokban kereshetik föl a hívek.

November 3-tól a bazilika honlapján találják az érdeklődők azokat a programokat, amelyeken személyesen vagy virtuálisan részt vehetnek.

Az ünnep előestéjén gyújtják majd meg azokat a gyertyákat, amelyeket a látogatók elhelyeznek Szent II. János Pál pápa szobránál, a bazilika előterében. Vihetnek virágokat, melyek szirmait összegyűjtik, és a templomban emlékül megőrzik.

Aki pedig virtuális látogatást tenne a Guadalupei Miasszonyunk-bazilikában, az elküldheti saját vagy családja fényképét, amelyhez imaszándéka kapcsolódik. Az összegyűlt fotókból kirakják majd a Szűzanya képét. Valamennyi intenciót, melyet Mexikó védőszentje ünnepe alkalmából küldenek, a bazilika oltárára helyezik majd.

A weboldalon virtuális gyertyát is gyújthatnak a Szűzanyának, mint kéréseik, hálájuk, könyörgésük jelképét. December 11-én éjfélkor, majd 12-én a liturgikus emléknapi szentmiséket felvételről közvetítik a Guadalupei Miasszonyunk-bazilika online felületein, illetve a médiában.

A Guadalupei Szűzanya vagy Guadalupei Miasszonyunk (spanyolul: Nuestra Señora de Guadalupe vagy La Virgen de Guadalupe) a guadalupei bazilikában őrzött XVI. századi Szűz Mária-ábrázolás, Mexikó legismertebb vallási, kulturális és nemzeti szimbóluma; köznyelvi nevén: Lupita. A mexikói mindennapok része: a kép házak utcai oldalán és belső falán ugyanúgy gyakran látható, mint a templomi és házi oltárokon, vagy használati tárgyakon. Mexikóban és a Mexikóból kivándoroltak közt gyakori női és férfinév a Szűzre utaló María Guadalupe vagy Lupe. Az eredeti kép zarándokok tömegeit vonzza: az ikont őrző bazilikát a világ leglátogatottabb zarándokhelyének tartják, 2004-es mexikóvárosi adatok szerint csak december 9. és december 12. között tízmillió zarándokot fogadott, egész évben pedig a húszmilliót is eléri az ide látogatók száma. A Guadalupei Szűzanyát 1737-ben Mexikó, 1910-ben Amerika, 1935-ben a Fülöp-szigetek védőszentjévé nyilvánították. (Forrás: Wikipédia)

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria