II. János Pált nyilvánítsák egyházdoktorrá és Európa társvédőszentjévé – kérik a lengyel püspökök

Kitekintő – 2020. február 6., csütörtök | 16:35

„A közelmúltban senki nem tett annyit Európáért, mint II. János Pál pápa” – írja a lengyel püspöki konferencia elnöke és az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) alelnöke, Stanisław Gądecki érsek a világ minden püspöki karának elküldött levelében, amelyben kéri, támogassák a kezdeményezést, hogy Szent II. János Pált nyilvánítsák Európa társvédőszentjévé és egyházdoktorrá.

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) elnökségi ülésén 2019 decemberében Pozsonyban Stanisław Gądecki érsek megkapta Angelo Bagnasco bíborosnak, a testület elnökének jóváhagyását ahhoz, hogy Európa és a világ püspökeinek támogatását kérje levélben a Szent II. János Pál pápát illető kezdeményezéshez. 2019-ben a lengyel püspöki konferencia elnöke a lengyel egyház pásztorainak és híveinek nevében Ferenc pápához fordult, hogy Szent II. János Pált nyilvánítsa egyházdoktorrá és Európa társvédőszentjévé.

„II. János Pál kiemelte Európa felét a nemlétből, amelyet az ötvenéves szovjet uralom eredményezett sok ember fejében. Azt gondolták, hogy Európa csak Németországból, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Olaszországból és a skandináv országokból áll.” Megfeledkeztek arról, hogy az európai civilizációnak létezett egy másik fele, „csodálatos örökséggel és ugyanazokkal a kulturális és keresztény gyökerekkel” – olvasható Stanisław Gądecki érsek levelében. II. János Pál pápa folyamatosan emlékeztette Európa nemzeteit gyökereikre: a római jogra, a görög filozófiára és a zsidó-keresztény értékelméletre.

„A lengyel pápa tisztában volt azzal, hogy a jelenlegi kulturális válság egy korszakos felhívás a bölcs visszatérésre közös történelmi örökségükhöz, ami a kereszténység – fogalmazott Stanisław Gądecki. – Ilyen értelemben fontos védelmezője volt az európai értékeknek, amelyek a modern társadalom kitörölhetetlen alapját jelentik.”

II. János Pál lelki és intellektuális világát a hagyomány és az újdonság közötti eredményes kiengesztelődés jellemezte. Wojtyła pápa öröksége a gondolkodás eltérő irányzatainak gazdag, sokoldalú és kreatív összegzése, amely a kinyilatkoztatáson alapul és hűséges a hit letéteményéhez. Gondolkodása valójában nagyon is modern, eredeti és kreatív, míg megmarad nemesen klasszikusnak. A hagyomány és a modernitás e nem könnyen megvalósítható egyensúlya sok frissességet hozott az Egyház életébe és ezen keresztül a tág értelemben vett kultúra, politika és tudomány világába – fejti ki levelében a lengyel főpásztor. – II. János Pál 27 éves pápasága áttörést jelentett az Egyház és a világ számára is tanítását és társadalmi hatását illetően.

Levele végén Gądecki érsek a kezdeményezés minden támogatóját meghívta egy ünnepi szentmisére, amelyet Ferenc pápa mutat be május 17-én, II. János Pál születése centenáriumának előestéjén a Szent Péter téren. A híveket arra kéri, hogy e zarándoklattal fejezzék ki köszönetüket a szent lengyel pápa életéért és szolgálatáért.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria