Indiában imanapon kérik Szent Devasahayam közbenjárását és Jézus Szívének ajánlják a családokat

Kitekintő – 2022. június 23., csütörtök | 18:57

Az indiai latin rítusú katolikus egyház országos ima- és hálaadó napot szervez június 24-én, Jézus Szentséges Szívének ünnepén, hogy tisztelegjenek a Vatikánban május 15-én szentté avatott Devasahayam Lázár Pillai, India első laikus katolikus szentje előtt, valamint felajánljanak minden indiai családot Jézus Szent Szívének.

Az imanapot a szent sírjánál, Tamilnádu államban, a kottari Xavéri Szent Ferenc-templomban rendezik meg, az Indiai Katolikus Püspöki Konferencia (CCBI) alelnöke, George Antonysamy madras-mylaporei érsek vezetésével. Anil Joseph Couto, Új-Delhi érseke, az indiai püspöki konferencia főtitkára Nazarene Soosai kottari püspökkel és Annie Kuttikadu nővérrel, a Szeplőtelen Szűz Mária Nővéreinek (SMI) tagjával együtt éneklik majd a zsoltárokat.

John Kulandai atya, Devasahayam szenttéavatási ügyének helyettes posztulátora olvassa majd az evangéliumot, a homíliát pedig Oswald Gracias bíboros, Mumbai érseke mondja.

A Szent Devasahayamhoz szóló különleges fohászt Thomas J. Netto trivandrumi érsek mondja el, miközben a kórus litániát énekel Szent Devasahayamhoz, közbenjárásáért könyörögve.

Yesu Karunanidhi atya, a püspöki kar biblikus bizottságának főtitkára az India különböző részeiről érkező hét katolikus hívővel vezeti majd a hívek imáit hindi, tamil, malajálam, kannada, telugu, bengáli és badaga nyelven. Filipe Neri Ferrão bíboros, a püspöki konferencia elnöke, Goa és Daman érseke ajánlja fel ünnepélyesen India minden családját Jézus Szent Szívének.

A záróimát Antony Pappusamy manduráji érsek mondja el, majd Leopoldo Girelli érsek, India apostoli nunciusa ünnepélyes eucharisztikus áldásban részesíti a résztvevőket.

A latin rítusú katolikus egyház 132 egyházmegyét és 18 millió hívőt számlál Indiában.

A püspökök arra kérnek minden hívőt, főként a családokat és a vallási közösségeket, vegyenek részt az imádságban, és az eseményt osszák meg azokkal is, akiknek a hozzátartozói és közösségük tagjai külföldön tartózkodnak, hogy spirituális közösségben ők is egyetlen családként tudjanak egyesülni. „Az indiai katolikusok egyetlen családként élik meg ezt a napot, tanúságot téve az Egyház egységéről, egyetemességéről, kulturális és nyelvi sokszínűségéről” – fogalmaztak a püspökök.

Stephen Alathara atya, a püspöki konferencia főtitkárhelyettese a Fides hírügynökségnek küldött üzenetében arról tájékoztatott, hogy az imanapot több indiai katolikus televíziócsatorna is közvetíti majd (Madha TV, Shalom TV, Goodness TV, Divyavani TV, Atmadarshan TV, Ishvani TV, CCR TV, Prarthana Bhawan TV). Az esemény a katolikus YouTube-csatornákon is követhető lesz.

*

Devasahayam Lázár Pillai, születési nevén Nilakandan Pillai (született: Nattalam, 1712. április 23., elhunyt: Aralvaimozhi, 1752. január 14.), indiai hivatalnok volt Travancore királyának udvaránál. Katonák ölték meg, mert áttért a keresztény hitre.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides

Fotó: licas.news

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria