Indiai bíboros: Az oxigén alapvető emberi jog, főleg a Covid-19 idején

Kitekintő – 2021. április 29., csütörtök | 16:57

A gyógyászati célra használt oxigén az alapvető emberi jogok közé tartozik, főleg a Covid-19-járvány idején – szögezte le George Alencherry bíboros, a keralai katolikus püspökök tanácsának az elnöke, aki hangsúlyozta, a kormány kötelessége, hogy gondoskodjon a megfelelő ellátásról és az orvosi oxigénről az indiai kórházakban fekvő betegek számára.

„Általában csak az élelmiszert, ruházatot és lakhatást emlegetjük az alapvető emberi szükségletek között, amelyeket egy kormánynak biztosítania kell a teljes népesség számára. Most azonban, a Covid-19 idején, az emberek élete veszélyben forog, és szükség van orvosi oxigénre. A kormány kötelessége, hogy ezt biztosítsa a kórházak és egészségügyi központok számára India egész területén” – figyelmeztetett a szír-malabár egyház bíboros-érseke.

A bíboros felszólított, tegyenek meg minden lehetséges óvintézkedést, hogy elkerüljék az oxigénnel való spekulációt, és garantálják a megfizethető árat. „Vannak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy orvosi oxigént vásároljanak a horribilis ár miatt. Vagyis az oxigénhez való hozzáférést alapvető jognak kell tekinteni, és ingyenesen elérhetővé kell tenni az indiai állampolgárok számára” – szögezte le George Alencherry.

Április eleje óta India a járvány második hullámával küzd, rendkívül sok új megbetegedéssel, miközben a kórházi ágyakban, az oxigénben és más orvosi felszerelésekben is hiányt szenvednek. Az elmúlt héten napi 300 ezer új esetet jelentettek; eddig összesen 17 millióan fertőződtek meg, és több mint 198 ezren vesztették életüket.

Thomas Menamparampil, Guwahati emeritus érseke feltette a kérdést: „Ki felelős ezért az egészségügyi katasztrófáért? Mi, mindannyian, akik alávetettük magunkat egy ember uralmának és akaratának Indiában. Narenda Modi és kormánya felelős a napi 300 ezer megbetegedésért.”

Az érsek kritizálta az akár vallási, akár kampány célú tömegrendezvényeket, amelyeket a hatóságok fontosabbnak ítéltek, mint az emberéleteket.

Forrás: Fides.org

Fotó: George Alencherry/Facebook

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria