Ismét látogatható a Vatikáni Múzeum

Kitekintő – 2020. június 8., hétfő | 10:44

Közel három hónap zárvatartás után, június 1-jén újra megnyitotta kapuit a Vatikáni Múzeum a nagyközönség előtt. Hálából a koronavírus-járvány idején nyújtott rendkívüli szolgálatukért, az olaszországi orvosok, ápolók, az egészségügyi intézmények dolgozói egy hétig ingyen látogathatják a Vatikáni Múzeumot és a Castel Gandolfó-i pápai villákat.

A vatikáni múzeumegyüttes a világ egyik legismertebb művészeti gyűjteménye, mely válogatást nyújt az egyiptomi, etruszk, görög, római, keresztény kultúra remekműveiből. Raffaello stanzái, Michelangelo freskói a Sixtus-kápolnában felbecsülhetetlen értéket képviselnek az egész emberiség számára. A II. Gyula pápa által alapított gyűjteményt képzőművészeti, etnológiai, modern és kortárs művészeti tárlatok gazdagítják.

A lehető legjobban szeretnék megosztani a közönséggel e történelmi, művészeti és hitbeli kulturális örökséget – fogalmazott az újranyitás kapcsán Barbara Jatta, a Vatikáni Múzeum igazgatója. Újdonságokkal is találkoznak a látogatók: restaurálták a Konstantin-termet, amely a Raffaello-stanzák egyike. A festőművész halálának 500. évfordulója alkalmából felújították a Vatikáni Képtár Raffaello-termét is.

*

A Vatikáni Kormányzóság közlése szerint június 8. és 13. között az olaszországi köz- és magánegészségügyben dolgozók számára ingyenes belépést biztosítanak a Vatikáni Múzeumba, hálából a válsághelyzetben nyújtott rendkívüli erőfeszítéseikért.

A pápák nyári rezidenciáját Castel Gandolfóban és a hozzá tartozó Barberini-kerteket június 6-án nyitják meg. Itt június 6–7-én, majd 13–14-én várják ingyenesen az orvosokat, ápolókat és minden egészségügyi dolgozót. A Castel Gandolfó-i Apostoli Palota és a kertek csak hétvégén, a Vatikáni Múzeum honlapján történő regisztráció után látogathatók. Egyelőre nem indítják újra a vatikáni vasútállomásról a Pápai Villákhoz közlekedő járatot.

A látogatásra vonatkozó rendkívüli szabályokat a járványügyi helyzet alakulásához igazítják. Andrea Arcangeli, a vatikáni Egészségügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese elmondta: a Vatikáni Múzeumban is érvényben vannak a higiénés és távolságtartási rendelkezések. Belépéskor mindenkinek ellenőrzik a testhőmérsékletét; kötelező a szájmaszk viselete. A nyitvatartás teljes ideje alatt orvosi-egészségügyi állomás működik a múzeumban.

A belépéshez előzőleg interneten kell regisztálni a Vatikáni Múzeum honlapján. Az online foglalást most díjmentessé tették a jelen helyzetre való tekintettel. Átmenetileg felfüggesztették a hónap utolsó vasárnapján esedékes ingyenes belépést.

Nyitott, környezetbarát panorámabuszokkal lehet megtekinteni a Vatikáni Kerteket, bepillantva a Vatikáni Városállam zöld szívébe.

A Vatikáni Múzeum hétfőtől csütörtökig 10-től 20 óráig tart nyitva (utolsó belépés 18 órakor); 19.30-kor kezdik meg a kiléptetést. Pénteken és szombaton délelőtt 10-től este 10 óráig várják a látogatókat – e két napon aperitifre is előjegyeztethetnek a látogatók, amelyet a Toboz-udvarban (Cortile della Pigna) szolgálnak föl, természetesen az étkeztetésre vonatkozó egészségügyi rendelkezések betartásával.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria