Isten álmát álmodta – Tíz éve gyilkolták meg Pakisztánban a katolikus politikust, Shahbaz Bhattit

Kitekintő – 2021. március 3., szerda | 16:59

A katolikus kisebbségügyi minisztert tíz éve, 2011. március 2-án gyilkolták meg terroristák Iszlámábádban. A párbeszéd, a béke embere volt, aki az egész életét misszióként élte meg. Egy kiengesztelődött népről álmodott, egy olyan világról, ahol az emberek egymás testvérei, és fáradhatatlanul munkálkodott ezért az álomért.

Shahbaz Bhatti kisebbségügyi miniszterre emlékezett halála tizedik évfordulóján a pakisztáni keresztény közösség. A pakisztáni katolikus politikus a Sant’Egidio közösség barátja volt, a római Santa Maria in Trastevere-bazilikában is róla emlékeztek meg az esti imádságban.

Pandzsáb tartományban Bhatti szülőfalujában, Khushpurban – ahol a meggyilkolt miniszter földi maradványai nyugszanak – ünnepélyes szentmisében emlékeztek meg Shahbaz Bhattiról a pakisztáni keresztények más vallások híveivel együtt. A katolikus közösség azt kéri, ismerjék el vértanúságát.

Sok fiatal gyűlt össze, hogy Shahbaz Bhattira emlékezzen szülőfalujában. Emmanuel Parvez, Bhatti unokatestvére és lelkivezetője mutatta be a szentmisét Khushpurban.

„Az imádság és a tettek embere volt, szelíd és állhatatos, Szentlélekkel eltelt ember, szemlélődő és aktív egyszerre; egészen a végsőkig odaadta az életét Pakisztán javáért, Krisztusból merítve erőt – mondta el a Fides hírügynökségnek. – Bhatti alakja értékes ösztönzés a pakisztáni fiatalok számára. Becsületessége, szenvedélyes munkálkodása, erkölcsi ereje, a szeretet és remény táplálta hite olyan örökség, amelyet nem szabad elvesztegetnünk, gyümölcsöztetnünk kell napjaink társadalmi, politikai, vallási keretei között.” Bhatti egyesíteni akart keresztény, muszlim és más vallási kisebbségekhez tartozó fiatalokat, hogy legyenek olyan büszke pakisztáni állampolgárok, akik a legjobbat hozzák ki magukból az ország fejlődése érdekében. A katolikus politikai vezető életét a békéért, a szeretetért, az igazságért, az igazságosságért, hazájáért élte. Ma is ilyen emberekre van szüksége Pakisztánnak, akik készek küzdeni minden ember méltóságáért, különösen a szegényekért és a szenvedőkért, megkülönböztetés nélkül – hangsúlyozta. Elmondta, hogy Bhatti sokat tett azért, hogy a hindu és keresztény fiatalok tanulhassanak. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez ma is fontos kérdés Pakisztánban, biztosítani kell az alkotmányos jogot a tanuláshoz, csak így győzhető le az erőszak és a fanatizmus.

Március 2-án este Rómában is Shahbaz Bhattira emlékeztek a Santa Maria in Trastevere-bazilikában. A meggyilkolt pakisztáni politikus jó barátja volt a Sant’Egidio közösségnek, együttműködtek a vallások közti párbeszéd előmozdításában. Bibliáját ma Rómában őrzik, a Tiberis-szigeten álló Szent Bertalan-bazilikában, amely a közösség gondozásában korunk vértanúinak emlékét ápolja. Az imádság alkalmával Ambrogio Spreafico püspök, az ökumenéért és vallásközi párbeszédért felelős püspöki tanács elnöke emlékezett Bhattira, aki ebben a római bazilikában 2010. szeptember 11-én részt vett az Amerika elleni terrortámadás évfordulóján szervezett imádságon.

Elmondta róla, hogy küldetéséért adta életét, fáradhatatlanul dolgozott a pakisztáni közösségek együttéléséért, segítette a kisebbségeket. Példája volt a keresztény embernek, aki a misszióra kapott meghívást, aki – ahogyan Ferenc pápa írja – azt vallja magáról: „misszió vagyok ezen a földön, ezért vagyok ezen a világon” (Evangelii gaudium, 237). Megértette, hogy az evangéliumból táplálkozó hit megváltoztathatja a történelmet. A Bibliából – amelynek a Szent Bertalan-bazilikában őrzött példányát, amit Bhatti nap mint forgatott, az oltárra helyezték az imádság alkalmából – táplálkozott a mindennapokban.

Minden döntése mögött a naponta olvasott Isten szava állt.

Egy kiengesztelődött népről álmodott: Isten álmát álmodta egy olyan világról, ahol az emberek testvérek. Ennek érdekében a legnehezebb társadalmi helyzetű emberekért munkálkodott – soha nem valaki ellen, hanem mindig azért, hogy mindenki békében élhessen. Számos barátja volt a muszlim vezetők között és külföldön is, a szeretet és imádság kötelékei fűzték sokakhoz.

Keresztény hivatását a legnagyobb mélységében élte meg: mindig a találkozást kereste, teret nyitott a párbeszéd, az egység számára. Tudta, hogy álma nem tetszik azoknak, akik erőszakkal élnek, akik elnyomják a szegényeket. Tudta, hogy az útjába állhatnak, meg is gyilkolhatják. De nem hátrált meg, mert azt is tudta, hogy nincs idő a halogatásra: az emberek szenvednek, a kisebbségek nehézségek között élnek. Tudta, hogy a farkasokkal nem ellenségként, háborúban kell szembenézni, hanem

bárányokra van szükség – arra a szelídségre, amely az embert Jézushoz, Isten bárányához teszi hasonlóvá, aki meghalt a világ üdvösségéért.

Shahbaz Bhatti Pakisztáné volt, de a világé is, mert az evangéliumi küldetés az embert az egész világnak ajándékozza. Shahbaz kedves testvérünk volt, vele együtt imádkozunk azért, hogy az Úr tegyen minket az evangéliumi küldetést vállaló emberekké ebben a látomásokat és a béke álmát nélkülöző világban – zárta homíliáját Ambrogio Spreafico püspök.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Fides; Santegidio.org

Fotó: Avvenire; Vatican News; Santegidio.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria